9.3 C
Belgrade

Opština Zvezdara obeležava 8. april – Međunarodni dan Roma

Međunarodni dan Roma- 8. april, koji se tradicionalno obeležava od strane Gradske opštine Zvezdara, ove godine će biti obeležen u petak, 8. aprila u MZ „Lipov lad“, Bulevar kralja Aleksandra 298, kolažnim programom koji će otpočeti u 16 časova romskom himnom koju će izvesti Stevan Dimić, učenik 8/3 OŠ „Pavle Savić“ i nastavnice muzičkog Nataše Veljković.

Program će obuhvatiti čitanje poezija romskih pisaca, zabavno-muzički program i prikazivanje amaterskog filma „Jakna“ koji je režirala Aleksandra Nestorov. Film ima za cilj da razbije stereotipe i podigne svest o marginalnim grupama. Uloge tumače Aleksandra Milojković Novikov i Nenad Jovanovih. Film govori o Romkinji koja je, nakon što se omiljena jakna njenog sina isprlja u tuči, odlučna da nađe perionicu koja je neće odbiti.

Međunarodni dan Roma se obeležava širom sveta u čast Prvog svetskog kongresa Roma koji je održan od 8. do 12. aprila 1971. u Orpingtonu, blizu Londona. Za romsku himnu je tada utvrđena pesma „Đelem, Đelem“, a dogovoren je i izgled plavo-zelene zastave sa točkom kao centralnim simbolom. Na Prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Rom-i, koji na romskom jeziku znači čovek (ljudi).

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °