-2.2 C
Belgrade

Opština Zvezdara obeležila 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Gradska opština Zvezdara i njena Kancelarija za pomoć osobama sa invaliditetom obeležili su Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, skretanjem pažnje i podizanjem svesti pojedinaca i šire javnosti o problemima, pravima i položaju sugrađana sa nekim oblikom invaliditeta.

Događaju su prisustvovali zamenik predsednika GO Zvezdara Dragana Đurić, član opštinskog Veća Dušan Ignjatović, zamenik sekretara Skupštine GO Zvezdara Marko Jović, predstavnice Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja-Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ljubica Arsenijević i Marija Tomić, Srna Lazić iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, kao i predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom.

Prisutnima se, u ime GO Zvezdara, obratila zamenik predsednika opštine Dragana Đurić koja je rekla da se ovaj dan obeležava širom planete, a da to od 1992. godine promovišu Ujedinjene nacije sa ciljem boljeg razumevanja pitanja invalidnosti.

„Gradska opština Zvezdara će i ubuduće davati svoj doprinos poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i raditi na podizanju svesti o prednostima koje se mogu dobiti iz integracije osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života”-rekla je Dragana Đurić i istakla da invaliditet nikoga ne osuđuje na niži kvalitet života i restrikcije u uživanju Ustavom zagarantovanih prava.

U prvom delu programa psiholog i terapeut Jelena Vulić, koja vodi zvezdarsku Kancelariju za pomoć osobama sa invaliditetom, predstavila je rad Kancelarije, kao i rezultate ankete koja je realizovana tokom novembra meseca sa ciljem da mapira prioritetne probleme osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. Dobijeni rezultati su dragoceni za planiranje budućih aktivnosti Kancelarije, kao i civilnog sektora na Zvezdari čiji rad je fokusiran na probleme ove populacije.

U drugom delu manifestacije udruženja građana, čije aktivnosti je Opština sufinansirala u 2021.godini, predstavili su sadržaj i rezultate svojih projektnih aktivnosti, i to: Jasmina Erker je predstavila aktivnosti MNRO Zvezdara, Jagoda Planojević je govorila o Društvu za sport i rekreaciju invalida Zvezdare, a Bojan Todorović je prisutne upoznao sa radom paratekvondo kluba „Kobra”.

Za sve učesnike i goste Opština je pripremila prigodne poklone i koristan info materijal.

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom realizovano je u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
overcast clouds
-2.2 ° C
-0.2 °
-4.3 °
85 %
0kmh
88 %
Пет
4 °
Суб
3 °
Нед
6 °
Пон
5 °
Уто
1 °

Servisne vesti