6.8 C
Belgrade

Opština Zvezdara obeležila Svetski dan zdravlja

Tradicionalna manifestacija povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja održana je danas, u organizaciji Opštine Zvezdara, na platou ispred Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija (BAPUSS) gde su bili postavljeni štandovi sa info pultovima i promotivnim edukativnim materijalima namenjenim zainteresovanim građanima,

U ime Opštine Zvezdara prisutnima se obratila članica opštinskog Veća Gordana Mišev zahvalivši se sugrađanima što su došli na obeležavanje ove manifestacije. Istakla je da je unapređenje javnog zdravlja jedan od prioriteta GO Zvezdara.

„Sprovodimo niz akcija i jedina smo Opština koja ima Plan javnog zdravlja sa posebnim osvrtom na stare, ali i druge marginalizovane grupe. Vrlo sam ponosna što je naša Opština jedna od vodećih po pitanju javnog zdravlja i brige za građane Zvezdare, a i celog Beograda jer nam se često obraćaju sa drugih opština. Imamo i sjajnu saradnju i sa našom Gradskom bolnicom i našim Domom zdravlja, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama na opštini“, istakla je Gordana Mišev.

Na manifestaciji su nastupili Volonterski servis Zvezdare, udruženja „Centar za Bebe“, „Hleb života“, „Herc“, „Prostor“, „Svi na vagu“ i „Žena plus“), a događaj je upotpunjen nastupom Pevačkog i Folklornog ansambla udruženja „Hleb života”.

Na štandu Udruženja „Hleb života“ za građane je organizovano besplatno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i razgovor sa stručnjacima u okviru Programa podrške porodicama obolelih od demencije. Na štandu Udruženja „Herc“, takođe, je organizovano besplatno testiranje građana o mentalnom zdravlju i razgovor sa stručnjacima, dok je na štandu Udruženja „Svi na vagu“ održana  besplatna provera zdravstvenog stanja organizma i na specijalnim vagama provera telesne težine, a nakon rezultata merenja građani su dobili i kompletne stručne savete u vezi ishrane.

U prostorijama Beogradske akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija Centar za Bebe je održao edukaciju za studente na temu: „Prevencija reproduktivnog zdravlja mladih i preduslovi za zdrave partnerske odnose”.

Na edukaciji u Volonterskom servisu Zvezdare na temu „Vrednosti volontiranja i mentalno zdravlje“, Katarina Jovčić, defektolog i psihoterapeut iz Centra za celoživotno učenje „ESSE“, interaktivno je sa volonterima Servisa razgovarala i „izlistala“ ključne vrednosti volontiranja koje su u direktnoj korelaciji sa mentalnim zdravljem, zadovoljstvom, osećanjem pripadnosti, korisnosti, ličnim razvojem i jačanjem ličnog integriteta pojedinca. Zbog svega toga, zaključeno je da su volonteri aktivniji, zdraviji, manje usamljeni i depresivni u odnosu na ljude koji ne volontiraju.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °