3.2 C
Belgrade

Orezivanjem vinograda obeležen Sveti Trifun u Grockoj

Uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika, vinogradari po pri put u novoj kalendarskoj godini na današnji praznik, Svetog Trifuna odlaze u vinograde gde se vrši ritualno prvo orezivanje.

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva, štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno  smatra se da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina. Srpska pravoslavna crkva i vernici  slave Svetog Trifuna i kao zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana. Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru..

Po narodnom verovanju, valja se na današnji dan orezati barem jedan čokot vinove loze u vinogradu. Tim povodom Grocku je posetio gradski menadžer, Miroslav Čučković koji je sa predsednikom gradske opštine Grocka, Draganom Pantelićem i članom opštinskog Veća, Milošem Jankovićem posetio porodicu Živančević iz Grocke. U  skladu sa tradicijom i običajima srpskog naroda, simbolično su orezli čokot vinove loze u porodičnom vinogradu Živančevića.

Predsednik Pantelić je sa saradnicima potom posetio i porodicu Milenković iz Begaljice gde je takođe u skladu sa običajima izvršeno orezivanje čokota vinove loze.

beogradski.rs / GO Grocka

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °