3.2 C
Belgrade

OŠ „Kralj Petar Prvi“ obeležila Dan škole i 304 godine od svog osnivanja

Starogradska Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“, najstarija obrazovna ustanova u Srbiji, obeležila je Dan škole i 304 godine od svog osnivanja.

Svečanosti u školskoj sali, koja je ovaj put bila mala da bi primila sve zainteresovane, u ime Gradske opštine Stari grad prisustvovao je zamenik predsednika Aleksandar Todorović.

Proslavu je otvorio direktor škole Mladen Stevanović. Prigodni program posvećen školskim danima, drugarstvu, odrastanju, prvim ljubavima, pesnicima Miki Antiću i Dušku Radoviću i voljenom gradu – Beogradu, na opšte zadovoljstvo prisutnih, roditelja i nastavničkog kolektiva, izveli su učenici i hor škole, koji su za svoj trud nagrađani gromkim aplauzom.

„Danas je bilo prelepo i pravo zadovoljstvo prisustvovati proslavi Dana najstarije škole u našoj zemlji. Kada se setite koliko je znamenitih ljudi pohađalo ovu školu, onda vam je jasno da među ovim klincima stasavaju ličnosti koje će se jednog dana upisati u istoriju i pamćenje našeg naroda, poput Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Mike Alasa, Lole Ribara ili legendarnih košarkaša Zorana Moke Slavnića i Dragana Kapičića“, poručio je zamenik predsednika Aleksandar Todorović nakon priredbe i podsetio da je 1923. godine u dvorištu ove škole odigrana i prva košarkaška utakmica u Beogradu.

Da su mnoge znamenite ličnosti doprinele njenom utemeljenju je specifičnost i vrednost ove škole, ističe i njen direktor.

„Škola je ponosna na sve svoje đake i na sav njihov doprinos kulturi, umetnosti, nauci i sportu Beograda i Srbije. Pomenimo još da su je pohađali i Stevan Mokranjac, Moša Pijade, Pavle Savić, Dejan Udovičić, Vladeta Jerotić, Svetozar Gligorić, Ružica Sokić, Nikola Simić, Boža Prodanović i mnogi drugi. Škola ima svoju himnu za koju je muziku napisao takođe njen bivši đak Minja Subota“, kaže Miodrag Stevanović i dodaje da je, kada imate u vidu ove činjenice, velika odgovornost ali i zadovoljstvo biti na njenom čelu.

Najmlađe generacije se i danas školuju u zgradi koju je projektovala Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji. Zdanje u Ulici kralja Petra je izgrađeno od 1905 do 1907. godine kod Saborne crkve i Patrijaršije. Danas je spomenik kulture i u njoj uče đaci od prvog do trećeg razreda, a u objektu u Ulici maršala Birjuzova, učenici od četvrtog do osmog razreda.

Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“ je kroz tri veka postojanja, shodno istorijskim burnim vremenima, menjala nazive ali je opstala kao prva i najstarija. Škola se do 1878. zvala Osnovna škola kod Saborne crkve, zatim Osnovna muška i ženska škola kod Saborne crkve do 1925. a do 1945. nosila je naziv Osnovna škola „Kralj Petar”. Do 1952. godine zvala se Osnovna škola broj jedan, potom Osnovna škola „Braća Ribar”, a od aprila 1993. godine „Kralj Petar Prvi”.

beogradski.rs / GO Stari Grad

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °