16.8 C
Belgrade

Oslikavanje murala u Grockoj u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“

U toku je oslikavanje murala na zidu OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj, u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, a Gradska opština Grocka ima čast i zadovoljstvo da bude domaćin jednom od ukupno 10 murala koji će biti oslikani u lokalnim samoupravama i gradovima širom Srbije.

Kao omaž znamenitim ženama i rodnoj ravnopravnosti, Ambasada Kraljevine Holandije projekat „Izuzetne žene Srbije“, sprovodi u saradnji sa Centrom za Ženske studije i Kulturnim centrom GRAD, a mural u Grockoj nastaje logističkom podrškom Opštine Grocka i Centra za kulturu Grocka.

Mural u Grockoj je posvećen Branislavi Brani Perović, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, naučnici, fizičarki i prvoj direktorki Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ koji se nalazi na teritoriji opština Grocka.

Nakon javnog konkursa za street art umetnike, i odluke stručnog žirija, mural prema pobedničkoj skici oslikava poznati umetnik Vuk Đurić sa kolegama Irenom Jevtović i Lazarom Njegomirović.

Branislava Perović, prva žena direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka, predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke – radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu „Vinča“, formirala je Odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i Laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °