16.6 C
Belgrade

Otkriven spomenik Aleksandru Deroku na Topličinom vencu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i glavni gradski urbanista Marko Stojčić otkrili su danas na uglu Čubrine ulice i Topličinog venca spomenik istaknutom arhitekti i akademiku Aleksandru Deroku.

Vesić je istakao da je podizanje spomenika Deroku dokaz da znamo da se setimo ljudi koji su važni za naše društvo, kao i da znamo da kažemo hvala. 

– U narednih nekoliko meseci očekuje se i podizanje spomenika Branku Pešiću, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Diani Budisavljević, Vasku Popi, Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom i Aleksandru Karađorđeviću – najavio je Vesić. 

Stojčić je dodao da je imao zadovoljstvo da podnese inicijativu da se spomenik Aleksandru Deroku nađe na Topličinom vencu, u neposrednoj blizini zgrade gde je veći deo života istaknuti arhitekta stanovao. 

– Sticajem okolnosti imao sam tu sreću da jedan deo detinjstva provedem sa Aleksandrom Derokom, kao i da sam veliki deo svog profesionalnog izražaja naučio od njega. Deroko svakako zaslužuje da ima spomenik u Beogradu, gde je i rođen – istakao je Stojičić. 

On je podsetio da je je Deroko sa Bogdanom Nestorovićem 1926. uradio projekat Hrama Svetog Save s kojim je pobedio na konkursu, kao i projekat zgrade Bogoslovskog fakulteta. 

– Puno toga je Deroko uradio za naše društvo. Bio je jedan od 1.300 kaplara i jedan od prvih srpskih pilota u Prvom svetskom ratu, dok je u Drugom svetskom ratu bio zarobljen u logoru Banjica – podsetio je Stojčić. 

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac kazao je da je zadovoljan pokretom i izrazom kako je danas predstavljen spomenik Aleksandru Deroku i dodao da se raduje što će ga na taj način upoznati Beograđani. 

Inicijativu za podizanje spomenika podneli su Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, gradski urbanista Marko Stojčić i Goran Vesić 21. maja 2020. godine.

Spomenik od bronze je delo vajara Zorana Kuzmanovića.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, kao i drugi istaknuti građani prestonice.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °