8 C
Belgrade

Svečano otkrivena spomen – klupa Edvardu Rusjanu na Savskom pristaništu

Gradski urbanista Marko Stojčić i ambasador Republike Slovenije u Beogradu Damjan Bergant svečano su danas u parku Edvarda Rusjana na Savskom pristaništu otkrili spomen-klupu slovenačkom pilotu, konstruktoru aviona i pioniru vazduhoplovstva na ovim prostorima.

Stojčić je podsetio da je otkrivanje spomenika istaknutom pilotu, koji na tom mestu stradao 1911. godine, zajednička inicijativa Grada Beograda u slovenačke ambasade.

– Kroz ovaj zajednički projekat smo puno razgovarali o prijateljstvu Slovenije i Srbije, koji smo delili kroz istoriju. Takođe smo razgovarali i o budućim projektima. Ova klupa i spomen-ploča će tek dobiti na značaju kada se u nastavku završi Linijski park, što se očekuje za oko mesec i po dana i kada će Beograđani i gosti prestonice moći da prođu ovim potezom i upoznaju se sa likom i delom Edvarda Rusjana –  najavio je Stojčić.

Zahvalio je akademskom vajaru Stevanu Filipoviću i livcu Aleksandru Stanišiću jer su, kako je istakao svojim delom oplemenili prostor iza Beton hale.

Ambasador Bergant je podsetio da je prošlo dve godine od inicijative do realizacije ovog projekta.

– Zahvaljujući mnogima ideja je realizovana. Posebno zadovoljstvo mi je što je Grad Beograd podržao inicijativu Ambasade Slovenije i omogućio da se danas nalazimo u parku Edvarda Rusjana. Edvard je tragično preminuo 9. januara 1911. godine, nedaleko odavde, kada je prilikom prezentacije svojih letačkih sposobnosti želeo Beograđanima da nadahne svoje vizionarstvo – podsetio je Bergant.

On je zahvalio i Aero-klubu Nova Gorica iz Slovenije, koji svake godine aero-mitingom odaje počast Edvardu Rusjanu i na taj način, kako je istakao, približava Beograd i Novu Goricu, Sloveniju i Srbiju.

Otkrivanje spomen-klupe Edvardu Rusjanu uveličali su svojim preletom dva aviona Vojske Srbije, kao i svečani orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
8.5 ° C
9.3 °
5.7 °
83 %
2.1kmh
0 %
Уто
17 °
Сре
17 °
Чет
19 °
Пет
21 °
Суб
20 °