16.6 C
Belgrade

Otvaranje izložbe „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića”

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, u saradnji sa Omladinskim pozorištem „Dadov”, za Dane Beograda 2022. godine pripremio je izložbu „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića”. Izložba će biti otvorena na Trgu republike u četvrtak, 14. aprila, u 12 sati i trajaće deset dana, najavljeno je iz ovog zavoda.

Kako se navodi, Rista Marjanović je u javnosti poznat kao ratni reporter, međutim on fotografiše i dokumentuje i u periodu mira. Šetajući gradom između dva svetska rata, svojom kamerom beleži ulice, zgrade, ljude i događaje. Upravo ove fotografije posvećene urbanom životu Beograda inspirisale su stručnjake Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da prikažu javnosti manje poznat segment opusa Riste Marjanovića.

Izložba je tematski oblikovana selekcijom više stotina snimaka ovog srpskog fotografa iz zbirke foto-negativa koji se čuvaju u arhivi Zavoda, kao i kolora koji su u vlasništvu naslednika Riste Marjanovića. Kao dragoceni dokument vremena, fotografije prikazuju neke od najznačajnijih objekata, danas utvrđenih za kulturna dobra. Na izložbi koja povezuje nekad i sad, jasno su istaknute vrednosti kulturnog nasleđa koje se baštine na prostoru grada Beograda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda je već tradicionalno jedan od nosilaca programa „Dana Beograda”. Tako su i ove godine pripremljene izložbe, šetnje kroz arhitektonsko nasleđe Beograda, kao i radionice za najmlađe. Prijavljivanje za šetnje je na sajtu manifestacije „Dani Beograda”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °