13 C
Belgrade

Otvoren 51. filmski festival u Sopotu

Filmski festival u Sopotu, 51. po redu, otvoren je sinoć, kada su počasne „Statuete slobode” uručene scenaristi i reditelju Đorđu Kadijeviću za životno delo i „Zastava filmu” za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji povodom 75 godina postojanja.

Glumce, reditelje, producente, članove žirija dočekivali su predsedavajući Odboru festivala Živorad Milosavljević, umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, direktorka Centra za kulturu Sopot Dragana Čolić, kao i mnogobrojna publika.

Nagradu za životno delo Đorđu Kadijeviću, čije ostvarenje „Leptirica” ove godine obeležava pola veka postojanja, uručio je Živorad Milosavljević, predsednik festivalskog Odbora.

– Hvala što ste došli, to mi daje ogromnu satisfakciju. Proveo sam 60 godina na filmu, ali ne za sebe, radio sam za vas, za one pre vas i za one posle vas i ovo je za mene jedan nezaboravni i divni trenutak – rekao je Kadijević primajući nagradu. 

Za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, „Statueta slobode” dodeljena je Vojnofilmskom centru „Zastava film”, a ovu počasnu nagradu je uručio Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala, pukovniku Goranu Ikoniću, direktoru „Zastava filma”. Avramović je istakao da je ova filmska kuća umetnički oreol dobila negovanjem dokumentarnog, ne zapostavljajući ni dugometražni igrani film, kao ni igrane serije i tu je napravila pravu revoluciju. Pukovnik Ikonić je primajući nagradu, uz zahvalnost svima koji su prepoznali značaj rada „Zastava filma”, rekao i to da će, pored mnogobrojnih nagrada koje je ovaj centar osvojio, ova svakako imati posebno mesto.

Zvanično otvarajući festival i srdačno pozdravljajući prisutne, Živorad Milosavljević je rekao kako je ovaj dan na početku šeste decenije slobodarskih filmskih svečanosti prilika da se još jednom upute reči zahvalnosti stvaraocima. 

– U letopis festivala danas smo upisali još jedno ime likovne umetnosti i svekolike kulture. Đorđe Kadijević je još jedan ukras u lepezi trajanja i traganja za boljim i lepšim na ovom svetu – naveo je Milosavljević.

On je najavio film „Leptirica”, koji će publika imati priliku da pogleda u festivalskoj dvorani, kao i dokumentarni film u koji je ugradio svoje životne muke i najplemenitije misli.

– Posebnu podršku na ovom festivalu imaju najmlađi i mladi, zbog čega imamo dečji program. Filmskim umetnicima čestitam na dobrim filmovima i iskreno želim da najbolji ukrase svoje vitrine „Statuetama slobode”. Hvala svima koji su uložili svoje znanje i napore u organizaciju našeg festivala – istakao je Milosavljević.

Uoči ceremonije otvaranja festivala, u Centru za kulturu otvorena je izložba – 75 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film” i kolaži Đorđa Kadijevića. U muzičkom delu programa otvaranja nastupila je grupa „Kal”, a svojim nastupom publiku je počastio uvek rado viđen KUD „Kosmaj” iz Sopota.

Pod sloganom „U sjaju ordena – za film i slobodu”, do 8. jula u takmičarskom programu biće prikazan 21 film, a o nagradama će odlučivati žiri u kojem su predsedavajuća Ana Maria Rosi, rediteljka, Mihaela Stamenković, glumica, i Rade Radivojević, kompozitor.

Film koji je publika imala priliku da pogleda nakon otvaranja 51. filmskog festivala u Sopotu je „Vera” Nedeljka Kovačića, a festival će se 8. jula zatvoriti filmom „Oluja” Miloša Radunovića, kada će biti dodeljene i festivalske nagrade.

Organizator Filmskog festivala u Sopotu bila je od 1996. Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

beogradski.rs / GO Sopot / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °