19.2 C
Belgrade

Otvoren Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je danas u Centru za kulturu „Vlada Divljan” svečanom otvaranju 9. Festivala međugeneracijske saradnje i solidarnosti „OKej 2023” .

Događaju su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Aleksandra Čamagić, direktor ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević, predsednik opštine Palilula Miroslav Ivanović, kao i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u društvu princeze Katarine Karađorđević.

Vesna Vidović je istakla da Grad Beograd vodi računa o poboljšanju kvaliteta života starijih sugrađana, jer to su ljudi koji su značajno uticali na izgradnju našeg grada i koji svojim godinama i mudrošću mogu da budu primer mladim generacijama.

– Naši stariji sugrađani su i dalje aktivni članovi društva, a mi smo dužni da sačuvamo dostojanstvo njihovih godina, da se borimo protiv bilo kakvog vida diskriminacije i da u svakom smislu očuvamo njihov ravnopravan društveni status. Ovaj međugeneracijski festival pokazuje princip solidarnosti, povezanosti između mlade i starije generacije, podstiče razumevanje mlađih i senzibiliše ih za potrebe starijih sugrađana – rekla je Vesna Vidović.

Prema njenim rečima, na godišnjem nivou usluge klubova za starije koristi preko 10.000 osoba starijih od 65 godina.

– U okviru klupske mreže organizuju se različite aktivnosti, preventivna zdravstvena zaštita, literarne, dramske i likovne sekcije, folklorne i grupe pevača te brojne druge aktivnosti. Koncept festivala „O-Kej” bazira se na ideji promovisanja značaja razvoja međugeneracijske solidarnosti, podsticanja ovakve saradnje i prenošenja znanja, iskustava i vrednosti s jedne generacije na drugu. Međugeneracijski dijalog i saradnja su neophodni za očuvanje kontinuiteta života, kao i za stvaranje harmoničnijeg i razumnijeg društva. Zato su ovakve manifestacije simbol prevazilaženja suprotnosti i stvaranja jedinstva, smanjenja jaza između generacija i promovisanja razumevanja i poštovanja između njih – zaključila je zamenica gradonačelnika.

Ministar Selaković je zahvalio na pozivu da otvori festival, koji je, kako je rekao, originalan i veoma značajan.

– Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti „OKej 2023”“ nosi naziv „Mesto susreta prijatelja”. Nalazimo se zato u društvu onih koji su ovu zemlju stvarali i gradili, ali i onih koji će Srbiju tek da grade, nadgrađuju i u čijim će rukama Srbija ostati. Starije osobe u svakom društvu predstavljaju ogroman resurs znanja i iskustva. Potrebno je da učimo jedni od drugih, ali ne samo o poslovima kojima se bavimo već i o toleranciji, međusobnom poštovanju, podršci i uvažavanju – rekao je Selaković.

Direktor ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević istakao je da „OKej festival 2023” ima humanitarni karakter, kao i da promoviše poštovanje, saosećanje i empatiju.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
broken clouds
18.9 ° C
19.6 °
16.9 °
82 %
1.5kmh
75 %
Нед
20 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °