14.8 C
Belgrade

Otvoren renovirani klub za seniore u Sopotu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovali su danas otvaranju renoviranog kluba za seniore u Sopotu. Kako je tom prilikom Vesić precizirao, ovo je 32. klub za seniore na teritoriji Beograda. 

– U poslednjih osam godina otvoreno je 13 klubova. Naredne nedelje ćemo obići kompletno renoviran klub za stare u Grockoj, a tokom ove godine biće otvoreni i klubovi u Rakovici i na Novom Beogradu. Tako ćemo do kraja godine imati ukupno 35 klubova u Beogradu. Za nas je veoma važno da otvaramo što više ovakvih mesta jer Beograd ima više od 340.000 osoba starijih od 65 godina, a u ovakve klubove dolazi oko 10.000 ljudi. Klubovi starijim sugrađanima pružaju razvijen socijalni život, organizovane izlete, daju im mogućnost da aktivnostima ispune svoje treće doba kako ne bi bili usamljeni – kazao je Vesić.

Zrelost jednog društva ogleda se u tome kako se vodi računa o najstarijima i najmlađima, ocenio je Vesić.

– Beograd postaje zreo i otvoren grad u kojem društvo brine o svojim najstarijim sugrađanima. Klub u Sopotu je sada renoviran i potpuno sređen zahvaljujući Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Opštini Sopot – rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević precizirala je da 375 članova koriste aktivnosti kluba u Sopotu.

– On je otvoren 1983. godine i jedan je od prvih klubova u Beogradu. Sada je urađena kompletna rekonstrukcija prostora, od podopolagačkih radova, preko instalacija, toaleta do svega što je potrebno kako bi ovaj klub bio i iznad svih standarda. Vrednost radova je oko 9,5 miliona dinara, a prostor je opremljen i novim nameštajem. Dakle, osim što otvaramo nove klubove, ulažemo i u rekonstrukciju postojećih, kako bi svaki naš sugrađanin imao iste uslove – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je najavila da se u narednom periodu očekuje i otvaranje novog objekta za seniore u Surčinu. Klubovi imaju za cilj prevenciju institucionalizacije, podršku aktivnom starenju i aktivnom druženju u trećem dobu, zaključila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Milica Đorđević, pomoćnica direktora Gerontološkog centra Beograd, zahvalila je Gradu Beogradu i nadležnom sekretarijatu na ovom prostoru gde se najstariji sugrađani sa teritorije opštine Sopot svakodnevno okupljaju i gde se organizuju kreativne radionice, izložbe i književne večeri. Takođe, zahvalila je Opštini na tome što Centar za kulturu izlazi u susret sugrađanima sa teritorije Sopota i organizuje dešavanja koja ih održavaju vitalnim, zdravim, srećnim, a što je i osnovni postulat rada i postupanja. 

Prema njenim rečima, od 1983. godine, kada je otvoren kao prvi klub u jednoj od prigradskih opština, u njega nije ulagano sve do sada.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević, rukovodilac Radne jedinice dnevnih centara i klubova Miloš Minić i odbornik Živorad Nikolić. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °