2.5 C
Belgrade

Otvoren sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas otvaranju Prvog međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana”, koji se na Beogradskom sajmu održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Sajam je svečano otvoren u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame, premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i premijera Crne Gore Dritana Abazovića.

Otvarajući ovu sajamsku manifestaciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je region „Otvorenog Balkana”, po onome što je urađeno, pokazao da može ne samo da bude deo sveta već i da se u mnogo čemu takmiči i bude bolji u različitim sferama društvenog života.

Poručio je da danas može da se vidi koliko je „Otvoreni Balkan” važna i otvorena inicijativa u kojoj bi želeo da budu svi koji sebi mogu da pronađu mesto u njoj. 

– Danas je za nas velik i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. Obilazio sam evropske sajmove, išao sam na italijanski Vinitali i sajam u Nemačkoj i malo gde je organizovan i uređen kao što je ovde – poručio je Vučić i dodao da imaju čime da se ponose.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je sajam u Beogradu, i pored činjenice da je septembar težak za vinare okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

On je naveo da su na sajmu okupljeni izlagači iz 22 zemlje i da učestvuju predstavnici više od 40 zemalja, što, konstatovao je, nije mala stvar.

Predsednik Vučić je pozvao građane Beograda i Srbije da dođu na sajam od danas posle podne do nedelje i probaju najbolja vina iz regiona i sveta.

– Danas su Beograd i „Otvoreni Balkan” svetska prestonica vina i otvorenog srca pozdravljamo goste. Dobro došli majstori podruma, distributeri! – naglasio je Vučić.

Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a održava se pod pokroviteljstvom zemalja „Otvorenog Balkana”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °