4.4 C
Belgrade

Otvoren Treći Međunarodni sajam „Agro Belgrade 2022”

Treći Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2022”, na kojem će se u naredna tri dana predstaviti oko 500 izlagača, otvoren je danas na Beogradskom sajmu.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju manifestacije, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je ovaj sajam više od običnog, jer pokazuje kako se Balkan ujedinjuje i kako postajemo region koji se ekonomski zajedno razvija.

– Na sajmu ćemo imati priliku da se upoznamo s novim tehnologijama u poljoprivredi, zatim tu su kompanije koje će moći međusobno da sarađuju i razmenjuju iskustva, kako bismo zajedno bili bolji. Jasno je da je poljoprivreda šansa našeg regiona, kao što je šansa i energetika. Proizvodnja zdrave hrane može da nam omogući da bolje živimo i da se naše zemlje bolje razvijaju – naglasio je Vesić.

Zato je važno što smo danas svi zajedno, Republika Srbija, Republika Albanija, Republika Severna Makedonija, naveo je Vesić i dodao da su to tri zemlje koje su se udružile da zajedno ostvaruju budućnost. 

– Naša inicijativa „Otvoreni Balkan” otvorena je i za druge zemlje i verujemo da će nam se pridružiti i da ćemo se svi zajedno bolje ekonomski razvijati. Imaćemo veće tržište, jedinstveno tržište radne snage, razmenjivaćemo iskustva i to će biti dobro za ove tri zemlje, ali i za sve druge zemlje Zapadnog Balkana, koje se budu pridružile – istakao je Vesić.

On je rekao da je Beograd posebno ponosan na poljoprivredu, te da je srpska prestonica drugi poljoprivredni region u Srbiji, posle Vojvodine.

– Imamo 250.000 hektara obradive površine, a obrađujemo 174.000 hektara. Ove godine smo izdvojili dva miliona evra za subvencije za poljoprivredu, mimo subvencija koje daje Republika. Nastavićemo i u narednom periodu da obraćamo pažnju na poljoprivredu, jer je ona jedan od pet stubova razvoja Beograda. Zato ćemo se truditi da organizujemo više ovakvih događaja i da više ulažemo u poljoprivredu. Želim da ovo bude još jedan dokaz kako zajedno napredujemo i idemo ka srećnom, prosperitetnom i bogatom Balkanu – zaključio je Vesić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je obraćajući se prisutnima izneo podatak da je Srbija u 2021. godini izvezla voće i povrće u vrednosti od milijardu evra, te da su to stvari o kojima smo nekada sanjali. 

– Otvaramo nova tržišta i idemo dalje, a jedna od prilika za sve to je i Inicijativa „Otvoreni Balkan” – rekao je Nedimović i zahvalio USAID-u koji, kako je istakao, podržava konkurentnu poljoprivredu u Srbiji. 

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić rekao je da se danas na štandu Grada Beograda predstavlja 17 poljoprivrednika koji se bave voćarstvom. 

– Organizovali smo tako da svakog dana dolaze drugi poljoprivrednici, kako bi predstavili svoje proizvode – naveo je Pavičić.

On je najavio da će uskoro Grad raspisati konkurs za subvencije u poljoprivredi, u vrednosti od dva miliona evra. Kako je precizirao, za kupovinu traktora opredeljeno je 100 miliona dinara, za oblast voćarstva i povrtarstva 45 miliona, za mehanizaciju 30 miliona, za stočarstvo 30 miliona i za pčelarstvo 35 miliona dinara. 

Direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric ukazala je na važnost ovog događaja za poljoprivredni sektor naše zemlje. 

– Poljoprivreda ima veliki potencijal da još više doprinese ekonomskom razvoju Srbije. Prošlog meseca USAID je obeležio 20 godina razvojnog partnerstva sa Srbijom, a za sve to vreme je zajedno sa partnerima sarađivao na stvaranju boljih ekonomskih mogućnosti i novih prilika.

Realizovano je hiljade projekata koji su doneli pozitivnu promenu, a neki od najvećih uspeha su u vezi sa agrobiznisom i poljoprivredom. Osvojena su nova tržišta, povećana je prodaja, otvorena nova i bolje plaćena radna mesta i unapređen sveukupni kvalitet i kvantitet u ovom sektoru – kazala je Suzan Fric. 

Ona je zaključila da ovaj sektor svake godine postaje sve konkurentniji, a sam „Agro Belgrade” u Srbiju dovodi kupce i potencijalne partnere iz regiona i sveta. 

Ministarka poljoprivrede Republike Albanije, zemlje koja je uz Srbiju i Severnu Makedoniju potpisnica Inicijative „Otvoreni Balkan”, Frida Krisca je zahvalila na pozivu da prisustvuje ovom značajnom sajmu. 

– Više od 14 kompanija koje rade u oblasti poljoprivrede odmah su pristale da dođu na ovaj sajam. Zainteresovanost kompanija za ovo tržište svedoči o ozbiljnosti i važnosti događaja na kojem se stvara atmosfera koja pogoduje razvijanju biznisa i poslovanja. Ona svedoči o naporima i rezultatima koje su tri ministarstva poljoprivrede stvorila da omoguće bolju poslovnu klimu i unaprede poljoprivrednu saradnju – rekla je ministarka poljoprivrede Republike Albanije i istakla da Inicijativa „Otvoreni Balkan”, koju su pokrenuli lideri ovih zemalja, otvara granice i izlazi u susret potrebama kompanija i proizvođača. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izrazio je uverenje da će četvrta zemlja koja će pristupiti Inicijativi „Otvoreni Balkan” biti Bosna i Hercegovina, što bi bio veoma važan korak za poslovnu zajednicu, privrednike, proizvođače.

– Nadam se da će ekonomski interesi prevladati političke interese ili barijere – kazao je Pašalić. 

Ministar poljoprivrede Republike Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski je izrazio zadovoljstvo ovom inicijativom i istakao da mu je veoma drago što proizvodi iz Severne Makedonije mogu veoma brzo, bez carine i dodatnih komplikacija da stignu do potrošača u Srbiji.

– Ova inicijativa zato treba da se proširi i produbi, a danas smo imali priliku da vidimo da je ono što je potpisano u ugovoru i u praksi na dobrobit svakog građanina. Bitna je jer služi za razmenu iskustva, povećanje robne i trgovinske razmene, kao i za napredak čitavog regiona – rekao je Ljupčo Nikolovski.

Po završetku svečanog otvaranja, zvaničnici su obišli štandove država i gradova učesnica, kao i štand Grada Beograda.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °