6.8 C
Belgrade

Otvoren VI sajam hortikulture u „Gročanskoj čaršiji“

Gradska opština Grocka i Javno Preduzeće „Pijace i zelenilo“ Grocka nam i ove godine predstavljaju manifestaciju Sajam hortikulture pod nazivom Raznobojno cveće lepše miriše. Sajam ove vrste se u našem voćarskom kraju i na „Gročanskoj čaršiji“ održava po šesti put, i obuhvata revijalnu, prodajnu i takmičarsku izložbu cveća, džemova, meda, voća, prolećnih plodova, ali i domaće radinosti, grnčarije i drugih zanatskih rukotvorina.

Sajam hortikulture je u gročanskoj kraju, blagoslovenom plodnom zemljom i vrednim rukama domaćica, s razlogom odmah zaživeo i mnogi mu se raduju. Ovogodišnji sajam je svečano otvorio zamenik predsednika opštine Grocka, Dejan Vlašković.

KUD Stevan Štrbac iz Vrčina svojom igrom otvorio je današnju manifestaciju. Svoje igračko umeće pokazao je pripremni folklorni ansambl “Vrčinske nade“ i folkorni ansambl “Lane“ i sa koreografijom “Igre iz Šumadije“.

Nakon “Vrčinskih nada” nastupilo je Kulturno-umetničko društvo “Srbija 011” čiji su se najmlađi članovi iz Grocke i Begljaice predstavili dečijim igrama iz Banata.

Naša sugrađanka Gordana Goca Grujić imala je mnogobrojne nastupe na raznim manifestacija koje organizuje Gradska opština Grocka. Ona je autor knjige pesama „Devojka sa planinskih izvora“, čija promocija je bila kako u Srbiji tako i u regionu. Danas je nastupila sa pesmom iz pomenute knjige pesama pod nazivom „Tamjanika kuću ogradila“.

Borinka Tucakov, naša sugrađanka iz Zaklopače, iz udruženja penzionera piše pesme od svoje osnovne škole. Sada kao penzioner ponovo u trećem dobu nastupala je u Vrnjačkoj banji, i imala vrlo zapažen nastup. Nastupila je sa pesmom koja je iz pera naše sugrađanke nastala juče, inspirisana ovom manifestacijom, pod nazivom „Raznobojno cveće, lepše miriše“.

Osnovna muzička škola je najbolja škola u Srbiji. To pokazuje i prva nagrada na 65. Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, koje je održano 7. maja u Nišu. Danas je nastupao Petar Stanojević, učenik 5. razreda harmonike u klasi Suzane Vuković Pejić. Odsvirao je kompoziciju Miomira Dojčinovića pod nazivom „Dečja svita broj 2“. Petar je dobitnik 1. nagrade na Republičkom festivalu Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije.

Učenice sa odseka za srpsko tradicionalno pevanje iz klase nastavnice Ane Jovanović; Katarina Nedeljković, Sofija Ivančević, Marija Tomić, Marija Nebrigić, Tijana Đorđević, Dejan Savkovića, Dragana Đorđevića, Mina Marinković, Sofija Bokalović i Emilija Isidorović izvele su antifonu pesmu iz Južne Srbije.

Nadija Milosavljević je majka troje dece i baka. Žena vedrog duha i osoba koja voli da pomaže drugima. Pesme piše unazad dvadeset godina i to su pesme posvećene deci, porodici, ljubavne i rodoljubive pesme. Objavila je dve knjige pesama „Imamo krila“ i „Uspomene jedne slike“. Odrecitovala je prisutnima dve pesme: Crvene ruže i Miris narcisa.

Na Gročanskoj čaršiji obasjanoj suncem možete videti raznobojno cveće, narodne umotvorine vrednih ruku naših Udruženja žena sa teritorije opštine Grocka kao i naših gošća koje svake godine rado se odazivaju učešću na našoj Manifestaciji. Žiri u sastavu Marina Anđelić Teofilović, Gordana Zariić, Milan Budimir, Gordana Mirković imali su težak zadatak da ocene takmičare i proglase pobednike ovogodišnjeg sajma hortikulture za koje opština Grocka pripremila prigodne nagrade.

Treća nagrada za najmlađeg učesnika pripala je Nemanja Mihailović.

Nagradu je uručila predsednica Organizacionog odbora manifestacije i direktorka Centra za kulturu Grocka, Zorica Atić.

Drugu nagradu za najkreativniji štand pripala je Dragici pejović Nagradu je uručila član Veća opštine Grocka, Dragana Petković.

Prva nagrada za najbolje uređeni štand na šestom sajmu hortikulture raznobojno cveće lepše miriše pripala je Udruženju žena Zaklopača.

Nagradu je uručio zamenik predsednika opštine, Dejan Vlašković.

Poštovani sugrađani narednih dana možete da uživate u sajmu hortikulture koji traje sve do nedelje 15-tog maja. Zahvaljujemo se javnom preduzeću „Pijace i zelenilo“ Grocka, koje svake godine zajedno sa opštinom organizuje ovu manifestaciju, svim udruženjima, privatnim radnjama i javnim preduzećima koji su pomogli u organizaciji sajma. Vidimo se sledeće godine u još većem broju.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °