2.9 C
Belgrade

Otvorena izložba „Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“

Izložba „Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“ otvorena je sinoć u 19 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Omaž neponovljivoj Mileni organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a u saradnji sa Galerijom Milena Pavlović Barilli, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i DDOR Osiguranjem. Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2022. godine.

Na izložbi učestvuje 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa, to su: Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie i Nebojša Babić.

Fotografi su ovoga puta imali veliki izazov da dešifruju skrivene poruke Mileninih čudesnih slika koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala izvan svog vremena.

Foto: beogradski.rs

Izložbu su zvanično otvoriti: Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije; Nj. E. Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji; Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; Ljiljana Dabić, direktorka Galerije Milene Pavlović Barili i Robert Čoban, predsednik Color Press Group.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je tom prilikom da izložba, kroz fotografije 15 autora nudi novu perspektivu na umetnički opus jedne od najznačajnijih srpskih umetnica, potvrđuje da je Milenino delo vanvremensko, i da je kao takvo nepresušna inspiracija slikarima, piscima, dizajnerima i drugim stvaraocima.

„Posebnu vrednost ovoj izložbi daje to što je ona deo projekta kojim se kroz fotografije daje novo viđenje dela velikih srpskih umetnika. Od večeras i beogradska publika ima priliku da se upozna sa radovima petnaest savremenih srpskih fotografa koji su dali svoja viđenja Mileninog vrednog i bogatog stvaralačkog opusa. Na izloženim radovima možemo videti spoj slikarstva kao vrhunske umetnosti, sa fotografijom kao savremenim medijem. Na taj način se dela klasičnih slikara čine prijemčivijim novoj publici i mladim generacijima“, napomenula je ministarka kulture izrazivši zadovoljstvo što će sledeća izložba biti naredne godine u Čačku, gradu koji je u 2023. proglašen za prvu Prestonicu kulture Srbije, a u saradnji sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“. 

Maja Gojković, foto: beogradski.rs

Gojkovićeva je naglasila su Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, zajedno sa drugim partnerima, prepoznali važnost predstavljanja Milenine umetnosti u savremenom dobu, čime ta izložba daje izvanredan primer međunarodne saradnje u oblasti kulture.

„Milena, ćerka slavnog italijanskog pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija i Požarevljanke Danice Pavlović, i večeras ovde u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu simbolično spaja Srbiju i Italiju. Univerzalna snaga njenog stvaralaštva i danas je spona koja kulturne veze naše dve zemlje čini jačim“, navela je ministarka kulture i dodala da je srpska umetnica i pored svog kratkog životnog puta, postala svojevrsna ikona naše i svetske kulturne scene između dva svetska rata.

Foto: beogradski.rs

„Naša je privilegija što sa ponosom možemo da kažemo da smo imali tako darovitu slikarku. Tim više je naša obaveza da njena dela učinimo što vidljivijim široj publici i da u domaćoj i međunarodnoj javnosti afirmišemo njenu celokupnu umetničku pojavu“, poručila je Gojkovićeva.

Podsetila je da je Milena Pavlović Barili išla ispred svog vremena i bila nosilac modernih trendova, koja je u isto vreme sa ponosom isticala svoje poreklo, nikada ne raskidajući veze sa Požarevcem, Beogradom i Srbijom i ukazala na važnost čuvanja i negovanja uspomene na neponovljivu slikarku, i dodala da su na njenu multimedijalnu ličnost i multikulturalnost uticali brojne svetske metropole i gradovi u kojima je živela i stvarala.

„Učeći od eminentnih profesora, gradila je prepoznatljiv stil kojim je očarala mnoge poklonike umetnosti i otvorila sebi vrata galerija širom sveta. Njeno umetničko sazrevanje može da se prepozna i na delima koja su ovde izložena i koja su joj donela globalnu prepoznatljivost. Tokom života, bila je prisutna ne samo u kulturnim krugovima, već i u poznatim modnim časopisima tog vremena, poput ʼVogaʼ. Višestruko talentovana i svestrana, družila se sa velikim intelektualcima kao što su Alberto Savini, Alfred Kubin, Pol Valeri“, rekla je ministarka kulture.

Maja Gojković, foto: beogradski.rs

Gojkovićeva je tom prilikom istakla značaj rada Fondacije Milenin dom – Galeriji Milene Pavlović Barili, koja svojim fondom, ličnim predmetima i porodičnom zaostavštinom od blizu 900 radova, predstavlja jedinstvenog čuvara uspomene na ovu veliku umetnicu.

„Lik i delo Milene Pavlović Barili zaslužuju nacionalnu brigu i punu pažnju, kako bi sećanje na nju bilo održano ne samo u Požarevcu i Srbiji, već i širom Evrope“, izjavila je Gojkovićeva, napomenuvši da se sa predstavnicima njenog rodnog grada i Fondacijom vode intenzivni razgovori o izgradnji galerije dostojne njene uloge u našoj i svetskoj kulturi. 

Foto: beogradski.rs

Milena Pavlović Barili (1909 – 1945.) slikarka, ilustratorkinja i pesnikinja bila je jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Njeno stvaralaštvo bilo je izuzetno cenjeno u Evropi, a kasnije i u Americi, gde se uporedo sa slikarstvom bavila i ilustracijama za mnoge modne i lajfstajl časopise, modnim dizajnom, kostimom i scenografijom. Milenin slikarski stil se tokom godina menjao, pod uticajem velikih umetnički centra Pariza, Londona i Rima, radovi koji su odisali senzibilitetom i mekoćom izraza, vremenom su dobili strogo linearnu strukturu. Dodajući renesansne elemente, njen stil prerasta u ikonografski. Milenina prva izložba održana je u Beogradu, da bi zatim usledile izložbe u Požarevcu, Londonu, Parizu, Rimu i Njujorku. Iza sebe je ostavila izuzetno bogat opus umetničkih dela. Poslednje godine života Milena provodi u Njujorku, gde se uporedo sa slikarstvom bavila i ilustracijama za mnoge modne časopise kao što su Vogue, Harpers Bazaar i Glamour, kao i modnim dizajnom, kostimom i scenografijom. Umrla je 6. marta 1945. godine u 36. godini života u Njujorku.

Pozivamo sve ljubitelje modernizma i umetnosti da posete izložbu, dešifruju skrivena značenja u delima Milene Pavlović Barili i ujedno uživaju u vizuelizaciji koju su pripremili savremeni fotografi.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °