16.6 C
Belgrade

Otvorena izložba ”Obrenovac u danima bombardovanja”

Danas u podne u galeriji Sportsko-kulturnog centra ”Obrenovac” otvorena je izložba ”Obrenovac u danima bombardovanja”. Izložene su fotografije koje prikazuju pogođene objekte, grad u ruševinama, kao i suočeno stanovništvo sa razaranjima tokom NATO agresije.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković podsetio je na zločine iz 1999. godine, kad je NATO bombardovao Saveznu Republiku Jugoslaviju.

– Ono što je u maju 1999. godine rađeno našoj državi združenim napadom 19 zemalja NATO pakta, nije urađeno ni jednoj zemlji na svetu. Mi kao mali grad, kao jedan deo Srbije, smo tu situaciju zajednički izneli na svojim leđima – rekao je Čučković.

On je ovom prilikom istakao, da je pored ljudskih žrtava tokom NATO agresije, u Srbiji bilo žrtava i nakon bombardovanja.

– Ono što nije zabeleženo direktno, a jeste posledica NATO bombardovanja jesu mnogobrojni umrli sugrađani, kako u Obrenovcu tako i u celoj Srbiji. Naime, o tome otvoreno govori i profesorka Grujičić – naveo je Čučković.

On je prilikom svog obraćanja, naglasio značaj mira i stabilnosti za život građana i takođe istakao uverenost da će Srbija na osnovu stečenog iskustva, uspeti u budućnosti da zadrži mir.

Nekadašnji radnik Prve iskre Barič Milorad Janković naveo je, da je prisustvovao napadima NATO agresora na Prvu iskru, te da iz tog perioda nosi izuzetno snažne doživljaje.

– Sećam se da su radnici, koji su nakon bombardovanja radili na čišćenju, u roku od 6 meseci skončali usled kancerogenih oboljenja. Ovakvi slučajevi učinili su, da se na teritoriji gradske opštine Obrenovac broj žrtava, pored onih koji su život izgubili u borbi, poveća – istakao je Janković.

Nekadašnji direktor Termoelektrane ”Nikola Tesla” Dragan Jovanović ovom prilikom poručio je, da sećanja iz perioda NATO agresije nikada neće izbledeti.

– Danas je prilika da se podsetimo svih tih događaja, koji su sigurno deo najtežeg perioda za elektroprivredu, pa i TENT, a i čitavu Srbiju – rekao je Jovanović.

On je naveo i neka predviđanja stručnjaka iz tog perioda, o daljem funkcionisanju postrojenja TENT-a nakon napada NATO-a.

– Tada, italijanski mediji objavljivali su da su stručnjaci NATO-a procenjivali, da će postrojenja biti van pogona mesecima. Naša postrojenja bila su van pogona 2-3 dana. Međutim, 31. maja pretrpeli smo strašna razaranja na razvojnom postrojenju, kada nam je uništen veći deo postrojenja i potpuno uništen interkonektivni transformator, nakon čega smo imali duži zastoj, a posle toga prvi blok je počeo sa radom nakon 7-8 dana. – podsetio je Jovanović.

On je naglasio, da su radnici TENT-a tokom NATO agresije radili predano, pokazujući stručnost i svakodnevno izlažući živote rizičnim situacijama.

Izložene fotografije, građani će moći da pogledaju u galeriji Sportsko-kulturnog centra ”Obrenovac” do 8. aprila ove godine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °