2.9 C
Belgrade

Otvorena izložba starih fotografija Beograda na Trgu republike

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je danas, u okviru proslave Dana Beograda, izložbu „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića” na Trgu republike. Otvaranju manifestacije prisustvovali su podsekretarka za kulturu Gordana Goncić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković, direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović, predstavnici Ambasade Ruske Federacije i porodica Riste Marjanovića.

Mladenović je podsetio da su Dani Beograda manifestacija koja povezuje dva istorijski važna datuma, prvi kada je Beograd prvi put pomenut i drugi kada smo u 19. veku dobili ključeve grada.

– Današnjom izložbom na otvorenom prikazujemo sjajne fotografije Riste Marjanovića, za koga naravno više znamo iz njegovog praćenja Prvog svetskog rata. Zahvaljujući njegovoj porodici, gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i pozorištu „Dadov”, danas možemo da vidimo i kako je Beograd izgledao početkom 20. veka kao i posle Drugog svetskog rata. Vidimo da se Beograd nije mnogo promenio, što ne znači da smo mi ostali u prošlosti, već da smo ga sačuvali uprkos bombardovanjima tokom prošlog veka – kazao je Mladenović, pozvavši Beograđane da posete izložbu.

On je takođe istakao da obeležavanje Dana Beograda počinje upravo ovom izložbom, a za naredne dane najavio izložbe, koncerte, istorijske šetnje i druge manifestacije.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković podsetila je da izložba oslikava kako je Rista Marjanović radio tokom perioda mira.

– Marjanović je bio foto-reporter balkanskih, kao i Prvog i Drugog svetskog rata, ali malo nas zna da je on i u periodima mira fotografisao objekte koji će kasnije postati spomenici kulture. Najveći broj danas prikazanih fotografija napravljene su tridesetih godina prošlog veka a po prvi put su predstavljene i njegove fotografije u boji – rekla je Vučkovićeva, zahvalivši porodici Riste Marjanovića na ustupljenim materijalima. 

Autori ove izložbe su Branimir Gajić, Ljubica Radovanović i Olivera Vučković.

Beograđani će imati prilike da vide stare fotografije Terazija, Novog dvora, zgrade Narodne skupštine, palate Glavne pošte, Crkve Svetog Marka, Ulice kneza Miloša, palate Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda, zgrade Generalštaba, Železničke stanice, Državne štamparije, Starog sajmišta, hotela „Avala” i mnoge druge.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °