4 C
Belgrade

Otvorena međunarodna konferencija „Antikolonijalni muzej“

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić, zajedno sa pomoćnikom ministra kulture za međunarodne odnose Stankom Blagojevićem i direktorkom Muzeja afričke umetnosti Marijom Aleksić otvorila je međunarodnu naučnu konferenciju „Antikolonijalni muzej”, u Muzeju afričke umetnosti.

Konferencija je organizovana uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Konferencija je sastavni deo nove, istoimene tematske izložbe, kojom se poziva na preispitivanje ne samo ustaljenih načina reprezentacije afričke umetnosti, već, zapravo, kolonijalnih osnova na kojima počivaju muzeji kao institucije. To se odnosi i na sâm Muzej afričke umetnosti, osnovan pre 45 godina, u doba kada je jugoslovenska politika nesvrstavanja bila na vrhuncu, i u čije su temelje upisane ideje antikolonijalizma, antirasizma i solidarnosti. Predstojeća rekonstrukcija čitavog objekta Muzeja, zahteva komplementaran i promišljen postupak redefinisanja i rekonceptualizacije budućeg muzejskog predstavljanja i delovanja, što ne znači samo promenu načina izlaganja, već promenu čitave paradigme muzejskog rada i muzejske proizvodnje znanja. Pitanje dekolonizacije muzejske prakse vidljivo je u aktivnostima vodećih muzeja na Zapadu, koji na razne načine pokušavaju da se reše tereta u vidu predmeta ukradenih tokom kolonijalnih osvajanja afričkih zemalja.

– Pokret nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila i Jugoslavija, zalagao se za nacionalnu nezavisnost, bio je protiv rasisma, dominacije i ugnjetavanja, što su i postulati na kojima je nastao i ovaj jedinstveni muzej – rekla je Nataša Mihailović Vacić.

Foto: Marijana Janković / Beoinfo

 Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose, zaključio je da su aktivnosti konferencije svojim značajem i sadržajem prevazišle okvire za koje je muzej inicijalno bio zadužen, i da su teme pokrenute na ovom skupu već neko vreme u srži globalnih procesa i više nego aktuelne u svetu.

Međunarodna konferencija „Antikolonijalni muzej“ okupila je renomirane sagovornice iz Afrike, Evrope, regiona i Srbije koje su se u svojim izlaganjima osvrnule na savremenu teoriju i praksu, uključujući kritiku ustaljenih muzejskih reprezentacija Afrike i afričkih umetnosti, odnosno ukazale na mogućnosti za stvaranje novih metodologija istraživanja, saradnje i izlaganja. Među gostima su bile: Amina Zubir (Alžir), Mvana Po (Angola), Elizabet Asafo-Ađej (Gana), Višitua Ndžiharine (Namibija), Blesing Bi Azubike (Nigerija), Jelena Vesić, Ana Vujović, Jelena Savić (Srbija), Katarina Zd‌jelar, Koštana Banović (Holandija), Dubravka Sekulić (Velika Britanija). Naučni i organizacioni odbor konferencije čine Bojana Piškur (Slovenija), Katarina Živanović, Ana Sladojević, Emilia Epštajn i Ana Knežević (Srbija).

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °