14.8 C
Belgrade

Patrijarh Porfirije bogoslužio u manastiru Rajinovac: Naša vera je živi odnos sa Vaskrslim Gospodom

Na Vaskršnji utorak 26. aprila 2022. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije je načalstvovao na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u manastiru Rajinovac. Patrijarhu Porfiriju sasluživalo je sveštenstvo, sveštenomonaštvo i đakonstvo, kao i mnogobrojni verni narod.

Patrijarh Porfirije se sabranima obratio besedom u kojoj je rekao da se radujemo što je Gospod došavši među nas i u ime naše i iz ljubavi prema nama, svakog našeg neprijatelja učinio bespomoćnim, a pre svega pobedio je nečastivog, greh i smrt, najvećeg našeg neprijatelja, pobedio je tako što je uzeo na sebe ljudsku prirodu, pretrpeo stradanje i smrt i na kraju umrevši na krstu, tu istu smrt je pobedio svojim Vaskrsenjem. Zato naša vera nije sistem određenih učenja i pravila nego je naša vera, navodi Patrijarh srpski, živi odnos sa Vaskrslim Gospodom, odnos koji po Njegovoj blagodati nama daje mogućnost da mi budemo na Njim i budemo učesnici svega onoga što jeste Njegov život, pa tako i pobede nad smrću.

Njegova Svetost objašnjava da u jevanđeljima sam događaj Vaskrsenja nije opisan, ali ono što jesu rezultati i posledica tog događaja itekako je opisano. Danas imamo jednu priču koju smo čuli iz Jevanđelja po Jovanu gde Hristovi učenici idu na put za Emaus, i ni apostoli sami nisu mogli da pretpostave na koji način je On Mesija, kaže Patrijarh Porfirije i dodaje da nisu razumevali da je došao na svet da spase sve ljude, ne da bi vladao među ljudima spolja kao jedan od zemaljskih vladara nego je došao da učini nemoćnim sve ono što čini u ropstvu ljude suštinski, jer mi možemo imati vladare na svetu i biti njihovi podanici, ali opet ćemo svi na kraju otići sa ovog sveta i ako nema Hrista koji je pobedio smrt ostali bismo u čeljustima smrti kroz svu večnost.

Patrijarh Porfirije zaključuje da pričešćujući se telom i krvlju Hristovom mi ispovedamo Hrista i prepoznajemo Ga kao Spasitelja i postajemo deo Njegovog tela kao članovi crkve koja jeste Njegovo Telo, a On joj je glava. Naravno da ima bezbroj dobrih ljudi koji su iz crkve, navodi Patrijarh, ponekad u svome životu i boljih od nas, ali ukoliko su izvan domašaja crkve i ne učestvuju u svetoj evharistiji ostaju veoma udaljeni od Hrista, tj. Hristos je uvek među svima i svakom čoveku kad je iskren treperi srce od ljubavi Hristove. Međutim, mi ne učestvujući u životu crkve trudeći se da dotaknemo istinu, punoću i pravdu ostajemo veoma daleko od svega toga jer nismo neraskidivo sjedinjeni sa Hristom, a to možemo ostvariti isključivo samo u crkvi Hristovoj.

Galeriju fotografija pogledajte OVDE.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °