2.5 C
Belgrade

Peta nedelja 59. Oktobarskog salona

Kulturni centar Beograda poziva građane na programe pete nedelje 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala). Ulaz na sve programe je slobodan, uključujući i Narodni muzej za vođenje.

Večeras u 18 časova (Narodni muzej Srbije, drugi sprat, sala 2.13), u okviru stalne postavke „Evropska umetnost od 14. do 20. veka”, postavljena je slika francuskog umetnika Erika Korna pod nazivom „Talas, neka me život nosi” (ulje na platnu, 183 x 224 cm, 2020–2021).

Radionica kolaža „Poligon za pokazne vežbe”, koju vodi Šejma Fere, održaće se u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, gde je, između ostalog, predstavljen i umetnički rad Šejme Fere. Radionica će trajati dva dana, u petak od 17 do 19 i u subotu od 11 do 14 sati. Materijal za rad je obezbeđen. Učešće je besplatno, a prijavljivanje je na imejl: olga.masic@kcb.org.rs.

Tematski, radionica nema ograničenja za likovne radove. Nakon radionice biće objavljen fanzin, u tiražu od 59 primeraka sa radovima učesnika radionice, koji će biti podeljen učesnicima i izložen u galeriji do kraja 59. Oktobarskog salona, do 4. decembra.

U petak, 18. novembra, od 18 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopska sala, Kolarčeva 6, biće prikazan dokumentarni film „Lex Homeless” (Zakon beskućništva), u kojem uloge tumače Katica, Zoran i Zlatko Đurđević. Odmah nakon projekcije filma u bioskopskoj sali biće upriličen razgovor sa Zoranom Tairovićem, rediteljem filma, multimedijalnim umetnikom i direktorom Festivala kratkog metra sa „romskom temom” FROM. Razgovor vodi Ivan Velisavljević, urednik programa arhiva DKSG-a, filmski i književni kritičar.

U subotu, 19. novembra, od 12 do 15 sati predstavljaju se „Prostori (za) umetnosti, šetnja + vođenje u Salonu Muzeja grada Beograda + aktivacija instalacije grupe Karkatag u Paviljonu na Cvetnom trgu”.

Program „Prostori (za) umetnosti, šetnja” počinje u 12 časova okupljanjem ispred ulaza u Radio Beograd, Hilandarska 2. Ovim programom su obuhvaćeni: 

– izložba koja se nalazi u Klubu RTS-a, Svetogorska 1 – reč je o umetničkom radu „Tamo gde se ne čujemo, sigurno je kraj sveta”, grupe „Jednostavno rečeno”; 
– predstavljanje murala „Crno nebo nad Beogradom” Dušana Rajića Dulaita u Makedonskoj 25 (pored javnog parkinga); 
– Art Hub Kula.

O prostorima govoriće Danica Jovović Prodanović, urednica programa arhitekture u Kulturnom centru Beograda dok će Zorana Đaković Miniti, umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona, govoriti o umetničkim radovima sa prisutnim autorima.

Javno vođenje, u saradnji sa istraživačima iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, kreće u 13.30 sati ispred Salona Muzeja grada Beograda, Bulevar kralja Aleksandra 30. Učesnici su Miloš Ćipranić, naučni saradnik IFDT-a, Danica Jovović Prodanović i Zorana Đaković Miniti.

Javno-interaktivno vođenje kroz instalaciju grupe „Karkatag” počinje u 14.30 sati okupljanjem ispred Paviljona na Cvetnom trgu. O instalaciji „n(ex)t y(o)u” govore autori, članovi grupe „Karkatag”, uz dodatno razgibavanje, čaj i druženje.

Poslednje otvaranje izložbenih prostora u okviru 59. Oktobarskog salona zakazano je za 24. novembar u prostoru Salona Muzeja savremene umetnosti Beograd i Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.

Detaljne mape izlagačkih i javnih prostora 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala) mogu se naći na https://oktobarskisalon.org/prostor/

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °