18.6 C
Belgrade

Planovi i odluke za unapređenje zaštite životne sredine usvojeni na današnjoj sednici

Na današnjoj sednici usvojen je Plan upravljanja otpadom Grada Beograda u periodu od 2021. do 2030. godine, Akcioni plan za zeleni grad, Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, kao i Odluka o uslovima i načinu finansiranja projekata od javnog interesa iz oblasti zaštite životne sredine, a koje realizuju udruženja na teritoriji grada Beograda.

– Plan upravljanja otpadom Grada Beograda od 2021. do 2030. godine je pohvalila stručna javnost. Njegov krajnji aspekt je primarna selekcija upravljanja otpadom uz jasne smernice koje smeće definišu kao resurs. Ovaj plan ima kratkoročne i dugoročne ciljeve u navedenom periodu gde se jasno razdvaja selekcija otada, reciklaža i sama dobrobit za grad Beograd – kazala je sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Obrazlažući Akcioni plan za zeleni grad i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu, Vilotijevićeva je rekla da su te planove izradili stručnjaci van gradskih institucija.

– Sredstva za realizaciju ovih planova neće biti vezana samo za budžet Grada, već su uključeni republički i evropski fondovi – pojasnila je Ivan Vilotejević.

Govoreći o Planu kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, navela je da je  u pitanju dokument koji se izrađuje na svakih 10 godina. Plan ima 14 ciljeva, 71 meru i 88 aktivnosti, precizirala je Vilotijevićeva.

– Svi navedeni dokumenti imaju odobrenje Ministarstva za zaštitu životne sredine. Održana su dva javna uvida u Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, što je dokaz da je sve urađeno u komunikaciji sa građanima čiji su predlozi ušli u izradu tog dokumenta – ukazala je resorna sekretarka.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
broken clouds
18.6 ° C
19.2 °
17.6 °
40 %
0.9kmh
75 %
Пон
18 °
Уто
22 °
Сре
26 °
Чет
28 °
Пет
27 °