4 C
Belgrade

Planovima detaljne regulacije protiv „divlje gradnje”

Skupština Grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je Plan generalne regulacije šinskih sistema sa elementima detaljne razrade druge faze prve linije metro sistema. Takođe, doneto je i više planskih akata koji za cilj imaju detaljnu ili generalnu regulaciju delova opština Novi Beograd, Zvezdara, Čukarica, Palilula, Surčin, Voždovac, Savski venac.

Prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, prvi plan predstavlja detaljnu razradu druge faze prve linije metro sistema kojom je, između ostalog, precizirano sedam stanica metroa. Tunelska cev, koja se pre svega odnosi na Višnjičku ulicu, duboka je i kopa se takozvanom „krticom”, dodao je on.

Stojčić je izdvojio i Plan detaljne regulacije uz Vinogradsku ulicu, treća faza.

– Reč je o prostoru u zoni Dr Ivana Ribara, Vinogradske i ka Surčinu. Kada saobraćajna veza bude gotova, to će biti najvažnija gradska alternativa auto-putu Beograd–Zagreb – istakao je Stojčić.

Još jedan od planova na koji je glavni urbanista ukazao jeste onaj koji se tiče proširenja kapaciteta Sportskog centra „11. april”, što je izuzetno važno za sve stanovnike Novog Beograda.

– Najbolji način da se izborimo sa „divljom gradnjom” jesu planovi detaljne regulacije – zaključio je Stojčić. 

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °