1.1 C
Belgrade

Plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

Tradicionalno bogojavenjsko plivanje za Časni krst održano je i ove godine na Adi Ciganliji. Manifestacija se održava 25. godinu zaredom u organizaciji Gradske opštine Čukarica, Hrama Svetog Đorđa, JP “Ada Ciganlija”, Sportske organizacije Čukarica, Vojske RS, Žandarmerije i SVIBOR-a.

I ove godine Bogojavljenje je obeleženo svetom liturgijom u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, litijom, molitvom na jezeru i tradicionalnim plivanjem za časni krst. Stazom dugom 33 metra, koji simbolizuju Hristove godine života, plivalo je više od 50 plivača iz redova građanstva, kao i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije i SVIBOR-a, a do Časnog krsta najbrže je doplivao kadet Vojne akademije Pavle Milošević. Pobedniku je Bogojavljenjski krst uručio arhijerejski namesnik Branko Mitrović, a pobednički plašt predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Pre plivanja za Časni krst, održana je molitva na jezeru, uz činodejstvovanje arhijerejskog namesnika Branka Mitrovića i sveštenstva čukaričkih hramova.

U svojoj besedi starešina Hrama Svetog Đorđa Časlav Marinković je poručio da blagodetno stanje koje se osetilo nekada na reci Jordanu kada se krstio Isus Hristos silom Duha Svetoga se pronosi svih dvadeset vekova do dana današnjnjeg na nas.

„Zato je danas bogojavljenjska vodica i osvećena, zato je i ona danas dobila tu blagodetnu silu reke Jordana i ona očišćuje čoveka i telesno i duhovno. Samo treba veru da ojačamo i da se pokajemo“, poručio je starešina Hrama Svetog Đorđa Časlav Marinković.

Tradicionalnim pozdravom Bog se javi, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, pre početka plivanja, obratio se brojnim građanima i prisutnim gostima poželevši im srećan i blagosloven današnji praznik, praznik javljanja Boga, koji slavi ceo naš narod, ali i svi hrišćani širom sveta.

„Posebno me raduje što ponovo možemo da se okupimo u ovolikom broju i proslavimo ovaj veliki praznik, jačajući svoju veru, nadu i ljubav i osećaj zajedništva. Dve i po decenije se na Adi Ciganliji okupljaju generacije verujućih ljudi, sa željom da budu deo bogojavljenjskog plivanja, jer to za hrišćane predstavlja izuzetan blagoslov osvećenja sopstvenog tela. Negujući viteški duh i čvrst karakter zasnovan na hrišćanskim vrednostima naši plivači će ući u vodu sa željom da prvi doplivaju do Časnog krsta. Želeo bih da istaknem da danas svi koji plivaju deonicu dugu 33 metra, što simbolizuje godine koje je Isus proveo na zemlji, su pobednici, jer oni svedoče o snazi svoje vere, svoje volje i svog duha“, istakao je predsednik Kolarić poručivši da je bitno pogruženje, jer je i Gospod naš Isus Hristos pogružen.

Kolarć je poručio plivačima da nastave da neguju prave vrednosti, a to su vera, hrabrost, čast, solidarnost i naša tradicija.

U spomen na krštenje Gospodnje za sve građane koji su želeli da uđu u osveštanu vodu jezera, održano je i saborno pogruženje.

U kulturno-umetničkom programu, koji je vodio profesor Nikola Rackov, poeziju je kazivala dramska umetnica Vjera Mujović, a učestvovao je i estradni umetnik Radiša Urošević. U litiji je bio i folklorni ansambl „Sveti Đorđe“.

Predstavljena je i pobednička pesma na već tradicionalnom konkursu za najlepšu Bogojavljenjsku pesmu, koji organizuje Udruženje književnika „Poeta“.

beogradski.rs / GO Čukarica

Najnovije

Belgrade
light rain
1.1 ° C
1.4 °
0.7 °
99 %
1.5kmh
75 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °