16.8 C
Belgrade

Počast novinarima poginulim u bombardovanju Ambasade Kine

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na Spomen-ploču kineskim novinarima poginulim u bombardovanju našeg glavnog grada 1999. godine. Počast povodom 24. godišnjice od bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu odali su i ministar omladine i sporta Zoran Gajić, ambasadorka Kine Čen Bo, te predstavnici udruženja novinara Srbije i brojni građani. 

– Srbija večno pamti NATO agresiju i 7. maj 1999. godine kada je strahovitim bombardovanjem uništena Ambasada Kine u Beogradu. Kineski građani, koji su tada izgubili svoje živote, svojom voljom su izabrali da budu uz nas, Srbe, i da podele s nama to preteško vreme stradanja i smrti nedužnih građana zbog čega će ostati u našem večnom sećanju. Danas, četvrt veka posle ovog jezivog događaja, prijateljstvo između Kine i Srbije je sve jače. Naši predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping imaju odlične odnose. Kina zna da u Srbiji ima pouzdanog saveznika, a u Beogradu iskrene prijatelje, pa iako je naša zemlja teritorijalno mnogo manja od Kine, naša ljubav i prijateljstvo prema njoj veliki su, kao ceo svet. Neka je večna slava nedužno stradalima u NATO bombardovanju Ambasade Kine u Beogradu 1999 – rekla je za Beoinfo zamenica gradonačelnika Vesna Vidović. 

Ministar Gajić poručio je da je naša obaveza „da se sećamo, pamtimo i da se molimo Bogu za sve koji su izgubili živote”. 

– Naročito se molimo za one koji su ostali u životu, kako bi se svi prizvali pameti da krenemo u svetliju budućnost i da budemo srećniji uopšte kao ljudski rod – naveo je Gajić. 

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je Vladi Srbije i Gradu Beogradu, ali i svima koji čuvaju sećanje na pogibiju tri kineska novinara u NATO bombardovanju. 

– Zajedničko sećanje na njih odražava ne samo koliko negujemo naše tradicionalno, čelično prijateljstvo već i zajedničku težnju za mirom, nezavisnom politikom, međunarodnom pravdom. U današnjoj međunarodnoj situaciji sve više je potrebno da se pridržavamo principa Povelje UN, međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa i da se suprotstavljamo hegemonizmu – navela je Čen Bo. 

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °