13 C
Belgrade

Počela manifestacija „Dani Sremčice“

Povodom obeležavanja velikog hrišćanskog praznika – Svete Trojice, koji je ujedno i hramovna slava u naselju Sremčica, Udruženje “Sremčica u srcu”, u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica, već drugu godinu zaredom organizuje manifestaciju pod nazivom “Dani Sremčice”.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić čestitavši meštanima hramovnu slavu – Svetu Trojicu, u narodu poznatiju kao Duhovi, Trojičindan ili Pedesetnica.

„Ovaj veliki hrišćanski praznik, kojim se proslavlja Silazak Svetog Duha na apostole u Jerusalimu, pedeset dana nakon Hristovog Vaskrsenja, je ujedno i slava naše Opštine, a hrišćani ovaj praznik slave i kao Dan ustanovljenja Crkve Hristove. Posebnu radost vernicima učinilo je Udrženje „Sremčica u srcu“, koje se već drugu godinu zaredom potrudilo da svečarski dani započnu i pre dana kada naša crkva u Sremčici proslavlja svoju hramovnu slavu, a završe se samom slavom Svete Trojice. Upućujem vam srdačne čestitke sa željom da ovaj praznik bude obeležen u duhu naše tradicije i običaja. Proslavite svoju krsnu slavu u zdravlju, porodičnoj sreći i blagostanju. Rukovodstvo Gradske opštine Čukarica ovaj veliki hrišćanski praznik nadahnjuje i obavezuje da predano i odgovorno radimo na razvoju i napretku naše zajedničke kuće, naše Čukarice“, istakao je Srđan Kolarić poželevši svima srećan i blagosloven praznik.

Prisutnima su se obratili i predsednik Udruženja „Sremčica u srcu“ Zoran Milošević, direktorka Galerije ’73 Mirela Pudar i profesor likovne kulture, slikarka i vajarka Mirjana Vuksanović, koja je najavila kreativne radionice za decu.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovalo je sveštenstvo Hrama Svete Trojice, kao i pomoćnici predsednika GO Čukarica Jovica Gostojić i Petar Mandić.

Za tri svečarska dana održavaće se brojni kulturni, sportski i gastronomski programi. Prvog dana manifestacije posetioci su imali priliku da uživaju u koncertu KUD „Milomir Petrović“, koji neguje kulturnu baštinu i tradiciju kroz igru, pesmu i druženje. U subotu će biti organizovano nadmetanje u kotlijadi na Rakinoj bari, kao i takmičenje u stonom tenisu učenika obe osnovne škole u ovom naselju. Završnog dana manifestacije biće održano takmičenje u izboru za najlepšu tortu, izložba narodne radinosti žena iz Sremčice, kao i predstavljanje privrednika Sremčice i Čukarice u porti Hrama Svete Trojice.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °