12.4 C
Belgrade

Počeli Dani slovačke kulture u Galeriji `73

Manifestacija „Dani slovačke kulture”, šesta po redu, počela je u Galeriji ’73, na Banovom brdu. Smotru koja će u toj ustanovi kulture trajati do 14. juna čini nekoliko programa. Sinoć je svečano otvorena izložba „Umetnička beseda slovačka – 100 godina (1921–2021)”, koju čine radovi slovačkih akademskih slikara izrađenih u različitim slikarskim tehnikama. Ovom postavkom obeležava se sto godina od osnivanja Udruženja likovnih umetnika Slovačke.

Pozdravivši prisutne, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić je izrazio zahvalnost Ambasadi Republike Slovačke u Srbiji, Slovačkom kulturnom klubu i Udruženju Umetnička beseda slovačka, u saradnji sa kojima se organizuje ova manifestacija.

„Iskoristio bih priliku da podsetim prisutne da su, kao rezultat uspešne kulturne saradnje ove dve prijateljske zemlje, relizovane promocije savremenog srpskog likovnog stvaralaštva, kroz organizovanje više izložbi radova iz umetničke zbirke Galerije `73 u Bratislavi, kao i niz drugih kulturnih događaja. Manifestacijama ovakvog tipa otvara se prostor za trajni kulturni dijalog, razmenu i preplet umetničkih praksi između naših zemalja. Prava umetnost govori jezikom koji svi razumeju, šaljući poruke prijateljstva i tolerancije. Verujem da između naše zemlje i Slovačke postoji još dosta prostora za širenje saradnje i jačanje kulturnih veza“, istakao je predsednik Srđan Kolarić naglašavajući da Gradska opština Čukarica podržava diplomatsku kulturnu misiju Galerije `73, koja povezuje srpske umetnike sa umetnicima u regionu i šire.

Prisutne zvanice je pozdravila zamenica ambasadora Republike Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova koja je istakla važnost jačanja srpsko-slovačkih kulturnih veza krz manifestaciju „Dani slovačke kulture“. Ona se zahvalila Galeriji `73 na lepoj saradnjii i istakla da će ova saradnja i u budućnosti biti otvorena.

Prisutnima su se obratili i g. Vladimir Valentik, predsednik Slovačkog kulturnog kluba u Srbiji, kao sekretarka Umetničke besede Slovačke gospođa Zuzana Bobovska Boskova. U ime domaćina posetioce izložbe je pozdravila v.d. direktora Galerije `73 Mirela Pudar.

Povodom ove smotre biće upriličeni i muzičko pesnički susreti umetnika koji dolaze iz Banske Bistrice Miroslava Kapuste i Dušana Jarine, kao i nastup slovačke kantautorke Andu Lou. Pred brogradskom publikom će od 7. juna biti i ekskluzivni radovi od stakla čuvenog Jana Zoričaka, koji se predstavlja postavkom „Ne zaboravimo“.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
82 %
2.1kmh
0 %
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °
Уто
27 °