25.1 C
Belgrade

Počelo ispitivanje pouzdanosti i prihvatljivosti postrojenja za tretman procednih voda iz deponije u Vinči

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević izjavila je da je danas u okviru kompleksa nove sanitarne deponije u Vinči, a u skladu sa dinamikom realizacije Ugovora o JPP za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada, koji je Grad Beograd zaključio sa francusko-japanskim konzorcijumom SUEZ i I-Environment Investments (ITOCHU), počelo ispitivanje pouzdanosti i prihvatljivosti postrojenja za tretman procednih voda iz deponije u Vinči.

– Na ovaj način rešen je višedecenijski ekološki problem koji je postojao na deponiji Vinča, a reč je o kontinuiranom zagađenju reke Dunav. Naime, u prethodnih 45 godina sva količina procednih voda iz deponije Vinča direktno se slivala u Ošljanski potok i Ošljansku baru, bez prethodnog tretmana. Kapacitet postrojenja za tretman procednih voda je 90.000 kubnih metara na godišnjem nivou – istakla je Ivana Vilotijević.

Kako je navela, početak ispitivanja pouzdanosti postrojenja za tretman procednih voda ujedno predstavlja i početak druge faze realizacije Ugovora o JPP koja podrazumeva i završetak postrojenja za iskorišćenje komunalnog otpada u energetske svrhe, čija se realizacija po planiranoj dinamici očekuje do kraja 2022. godine, kada je u planu i njegovo puštanje u rad.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
25.1 ° C
25.8 °
23 °
57 %
5.1kmh
0 %
Чет
25 °
Пет
26 °
Суб
26 °
Нед
23 °
Пон
20 °