23 C
Belgrade

Počelo uklanjanje nelegalne auto-perionice, izgrađene na javnoj površini

Grad Beograd nastavlja sa uklanjanjem nelegalnih objekata nakon najave gradonačelnika Aleksandra Šapića da će biti odlučan da stane na put „divljoj” gradnji i uzurpaciji javnih površina. Nakon rušenja nelegalnih objekata na Avali, danas je organizovano uklanjanje perionice za automobile koja je bez dozvole izgrađena na zemljištu u vlasništvu Republike Srbije. Velik bespravno podignut objekat nalazi se u Novom Beogradu, u Ulici Vladimira Popovića, a investitor je za sada nepoznat.

Kako je u izjavi za Beoinfo precizirala rukovodilac građevinske inspekcije Sekretarijata za inspekcijske poslove Nataša Ivanović Jokanović, auto-perionica je na zemljištu koje je javna svojina, u vlasništvu Republike.

– U konkretnom slučaju, u julu ove godine investitor je bespravno, to jest bez građevinske dozvole i prijave radova gradio objekat. Inspekcija je odmah izašla na teren i zatvorila je gradilište znakom, trakom i donetim rešenjem o zatvaranju gradilišta. Zatim je doneto i rešenje o uklanjanju objekta i rešenje o izvršenju. Investitor je imao pravo i mogao je sam da ukloni objekat u određenom roku, ali on to nije učinio, zbog čega smo pristupili rušenju – navela je Nataša Ivanović Jokanović.

Takođe, naznačila je ona, podneta je i krivična prijava protiv investitora jer postoji osnovana sumnja da je prekršen član 219 Krivičnog zakonika.

– Sekretarijat za inspekcijske poslove daje prioritet zaštiti javnog interesa, bezbednosti ljudi, dece, okoline, imovine i objekata. Apelujemo još jednom da se uopšte ne isplati graditi bespravno jer investitor mora da snosi sve troškove rušenja. Takođe, apelujemo da se zida po zakonu, s građevinskom dozvolom, jer će u suprotnom investitori biti krivično gonjeni i odgovarati pred nadležnim tužilaštvom – istakla je Nataša Ivanović Jokanović.

Postupak je trajao dva meseca, a iz inspekcije najavljuju da će se i ubuduće efikasno i brzo boriti protiv nelegalne gradnje i nesavesnih investitora.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
22.5 ° C
23.7 °
21.4 °
65 %
5.1kmh
0 %
Чет
24 °
Пет
25 °
Суб
27 °
Нед
23 °
Пон
21 °