19.6 C
Belgrade

Počinje leta kampanja dobrovoljnog davalaštva krvi

Letnja kampanja, koju 18. godinu zaredom organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije, počinje u sredu, 1. juna. Tokom naredna četiri meseca 40 gradova i opština u Beogradu i Srbiji, u više od 350 akcija, nadmetaće se za prestižnu titulu „Šampion solidarnosti”.

Kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi, minimalno 300 jedinica svakoga dana, u letnjem periodu je izuzetno težak zadatak i jedino zajedničkim snagama možemo uspešno da odgovorimo na ovaj izazov. Novina ovogodišnje letnje kampanje je promocija Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Nažalost, samo 30 posto njih ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice. Za ostale, druga opcija su nesrodni davaoci upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Naš registar broji svega oko 10.000 davalaca i potrebno je da taj broj bude mnogo veći, jer nekim pacijentima je to jedina šansa za život.

U cilju promocije, ali i omasovljavanja ovog registra od izuzetnog značaja, dodeliće se posebna plaketa „Šampion solidarnosti” za promociju i omasovljavanje Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Dobitnik plakete će biti jedan grad ili opština u Srbiji koji tokom Letnje kampanje 2022. uključe najveći broj građana u odnosu na broj stanovnika.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °