12.4 C
Belgrade

Počinje pedeseti Fest

Publika Festa imaće priliku da od 25. februara do 6. marta u osam dvorana i 16 sala na ukupno 450 projekcija odgleda više od 80 filmova, raspoređenih u osam programskih celina. Prema rečima Ivana Karla, gradskog sekretara za kulturu i predsednika odbora Festa, pred gledaocima je najbolji festival i za publiku i za goste koji borave u Beogradu. On je naglasio da uprkos tome što se festival odvija u složenim okolnostima koje nameće doba pandemije, Fest je uspeo da zadrži status konvencionalnog festivala.

Karl je izrazio nadu da je ovo poslednji festival pod velom korone. 

– Ovo će biti prvi Fest bez Milana Vlajčića. On ga je pratio od prvog izdanja i molio bih vas da minutom ćutanja odamo poštu Milanu Vlajčiću – rekao je Karl.  

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, naglasio je da festival pre svega neguje, ceni i prati filmske autore, te je podsetio na takmičarski karakter festivala. 

– Argiris Papadimitropulos, laureat FEST-a pre tri-četiri godine, ove godine je član žirija. Pored njega, hrvatski glumac sa berlinskom adresom Toni Gojanović je takođe u žiriju i najavio je da će biti veoma oštar, te da neka ranija poznanstva i saradnje sa nekim od autora neće uticati na njega – naveo je Pantelić. 

On je podvukao da domaće boje, prevashodno internacionalnog žirija glavnog programa, brane dobitnica nagrade „Carica Teodora” sa niškog festivala Tamara Dragičević i mlada internacionalna zvezda ovdašnjeg filma Miloš Biković, koji već ima iskustvo učešća u žiriju Moskovskog međunarodnog filmskog festivala.

Damir Handanović, v. d. direktora Centra beogradskih festivala, još jednom je naglasio da su zbog velikog interesovanja od 22. februara puštene u prodaju dodatne ulaznice za Fest.

Vanja Vuksanović, producentkinja Festa, navela je da će festival pratiti 210 akreditovanih novinara i 180 akreditovanih filmskih profesionalaca. 

– Ove godine u prizemlju Kombank dvorane otvoren je prvi put „Fest šop”, gde će poštovaoci festivala moći da kupe razne Fest memorabilije – dodala je ona. 

Nikolina Vučetić Zečević, producentkinja „industry” programa pod imenom” Fest forward, navela je da se ove godine trodnevni program odvija kroz panele, studije slučaja i prezentacije nacionalnih fondova. 

U drugom delu prve pres-konferencije pred večerašnju srpsku premijeru na otvaranju festivala novinarima se obratio deo ekipe filma „Strahinja Banović” – reditelj i koscenarista Stefan Arsenijević, koscenarista Nikola Dikre, producent Miroslav Mogorović i glumci Ibrahim Koma, Nensi Mensa-Ofei i Nebojša Dugalić.

beogradski.rs / Foto: Dušan Milenković

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °