13 C
Belgrade

Počinje prolećna akcija suzbijanja krpelja

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ će u četvrtak 20. aprila, započeti prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama.

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10.00 do 14.00 časova i obuhvatiće javne zelene površine Ade Huje, Zvezdarske šume, Kalemegdana, Mirijevskog venca, Novog Beograda (Ušća sa priobaljem i okolnim parkovima), Zemunskog parka, parka Jelovac, poteza priobalja: Blok 45– Galovica, od Crvenke do Pančevačkog mosta, od Pančevačkog mosta do Malog raja, Bojčinske šume, SRC „Surčin“ i Padinske Skele.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, bezbedan je po zdravlje ljudi, te građani nemaju razloga za strah.

Iz JKP „Gradska čistoća apeluju na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

beogradski.rs / JKP „Gradska čistoća

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °