9.3 C
Belgrade

Podrškom programima kulture do očuvanja srpskog identiteta u Crnoj Gori

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović razgovarao je danas u Starom dvoru sa predsednikom Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore dr Momčilom Vuksanovićem o načinima za pomoć nacionalnim organizacijama srpskog naroda. Razgovorima su prisustvovali podsekretar za privredu Radenko Durković i direktor Pravoslavnog sportskog društva „Sveta Srbija” Milan Ćeranić.

Andreja Mladenović je istakao da se informisao o situaciji i položaju srpskih organizacija u Crnoj Gori i naglasio da mu je veoma drago što je Grad Beograd u prethodnom periodu mogao da pomogne nekim opštinama u Crnoj Gori, pokazujući time koliko je važno da Beograd pomogne onima sa kojima nas veže prijateljski i bratski odnos.

– Nastojaćemo da i u narednom periodu, negujući i starajući se o očuvanju srpskog identiteta, pomognemo u realizaciji različitih kulturnih projekata koje pokreću srpske organizacije u Crnoj Gori i tako unapredimo njihov položaj i status. Ne sme se zaboraviti ni veliki doprinos države Srbije, koja je takođe pomogla određenim organizacijama i projektima, čime se daje pravi primer kako matica razmišlja o svome narodu u drugim državama. Preko te saradnje i naši odnosi sa tim državama biće bolji a status i položaj srpskog naroda u državama u okruženju na višem nivou – kazao je Mladenović.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je kazao da se srpske nacionalne organizacije u Crnoj Gori nalaze u složenoj poziciji.

– I prethodna, a i sadašnja vlast koja se upravo menja potpuno su izopštile srpske organizacije i njihove projekte. Zato imamo veliku zahvalnost prema republičkoj, pokrajinskoj i gradskoj vlasti u Beogradu koji pokušavaju da u granicama njihovih moći pomognu našim organizacijama i očuvaju identitet srpskog naroda u Crnoj Gori – istakao je Vuksanović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °