16.8 C
Belgrade

Pogoršanje kvaliteta vazduha izazvano transferom pustinjskog peska

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje saopšteno je da je danas došlo do naglog porasta koncentracije suspendovanih čestica PM10 na celoj teritoriji Beograda, što je svrstalo indeks kvaliteta vazduha u kategoriju jako zagađenog.

Analizom koncentracija drugih zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM2,5, meteoroloških podataka i nakon obilaska terena utvrđeno je da je uzrok naglog pogoršanja kvaliteta vazduha transport zagađenja sa velikih udaljenosti. U Beograd je stigla vazdušna masa koja je sa sobom donela saharski pesak. Najznačajnija karakteristika ove vrste zagađenja jeste nagli skok koncentracija suspendovnih čestica PM10. Ostali parametri, uključujući i suspendovane čestice PM2,5, kao i gasovite zagađujuće materije, na značajno su nižem nivou, što nije slučaj kada zagađenje potiče iz lokalnih izvora antropogenog porekla. 

Ovo potvrđuje činjenicu da pored antropogenih postoje i prirodni izvori zagađenja vazduha kao što su transfer pustinjskog peska na velike udaljenosti, šumski požari, erupcije vulkana i drugo, a pored toga ukazuje i na značajan uticaj meteoroloških fenomena kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. 

I pored toga što je pogoršanje kvaliteta vazduha izazvano prirodnim procesima, važno je napomenuti da se pozivaju građani da se pridržavaju zdravstvenih preporuka pridruženih uz kategoriju jako zagađen vazduh koje se nalaze na internet stranici: beoeko.com. Na istoj adresi moguće je informisati se o aktuelnom stanju kvaliteta vazduha, navodi se u saopštenju ove institucije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °