2.5 C
Belgrade

Polaganjem venaca obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Povodom obeležavanja 23. godišnjice NATO bombardovanja, danas su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, članovi porodica poginulih boraca i predstavnici udruženja boraca, položili vence u centru grada, na spomen obeležje poginulima tokom bombardovanja Srbije, odnosno tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Narodni poslanik Đorđe Komlenski podsetio je, da je na današnji dan prekršeno međunarodno pravo i bombardovana Savezna Republika Jugoslavija.

– Ubijali su našu decu, sugrađane, naše vojnike, policajce, razarali zemlju surovo, sa bezbedne daljine za njih, tretirajući nas kao kolateralnu štetu – naveo je Komlenski.

On se ovom prilikom osvrnuo na izazove koji su danas pred Srbijom.

– Danas se od nas traži da u ime ubijenog međunarodnog prava uvodimo sankcije onakve kakve sebi Zapad ne želi da priušti, a nama ih nameću. Mi to nećemo i ne možemo i tu neće biti kompromisa. Ne može biti kompromisa sa budućnošću Srbije i naše dece – istakao je Komlenski.

Komlenski je posebno naglasio, da je važno da se zločini pamte.

– Neka je večna slava svim žrtvama bombardovanja 1999. godine, pre svega deci, civilima, vojnicima. Slava im – poručio je Komlenski.

Gototvo da nema grada u Srbiji, koji se tokom 11 nedelja napada nekoliko puta nije našao na meti bombardovanja

– Mi ćemo uvek biti tu da podsetimo ko nam je bio prijatelj, a ko neprijatelj, ko je bio zločinac, a ko je žrtva. Danas kada smo svedoci rata Rusije protiv NATO pakta na teritoriji Ukrajine, naš stav je vrlo jasan. Mi nikada nećemo uvesti sankcije bratskoj Rusiji, a kada budemo birali između strana, uvek ćemo izabrati stranu Srbije – naveo je Nenad Bjelica.

Prema raspoloživim podacima, u bombardovanju je uništeno 25.000 stmbenih objekata, oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica i 20 domova zdravlja.

Broj ljudskih žrtava bombardovanja i dalje je nepoznat. Za 78 dana, život je izgubilo između 1.200 i 2.500 ljudi.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °