9.3 C
Belgrade

Polaganjem venca obeležena godišnjica smrti Vojvode Bojovića

U parku Vojvode Bojovića predstavnici Gradske opštine Vračar i Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova 1912-1920. godine, polaganjem venaca odali su počast velikom srpskom vojskovođi. Povodom godišnjice smrti Petra Bojovića, u ime Gradske opštine Vračar, venac je položio šef Kabineta predsednika opštine Nikola Jelenković.

Nakon odavanja počasti šef Kabineta Nikola Jelenković istakao je da negovanjem sećanja na naše slavne pretke Gradska opština Vračar želi da doprinese očuvanju tradicije i nacionalne istorije.

Petar Bojović je rođen 16. jula 1858. godine u selu Miševići kod Nove Varoši. Sa preko 46 godina u službi pod zastavom otadžbine, Bojović je učestvovao u šest oslobodilačkih ratova Srbije. Jedan je od četvorice srpskih vojvoda s kraja 19. i početkom 20. veka, bio je načelnik Vrhovne komade Srpske vojske i komandant Prve armije u proboju Solunskog fronta 1918. godine i oslobođenju zemlje.

Vojvoda Petar Bojović preminuo je u svojoj kući u Beogradu 19. januara 1945. godine. Petar Bojović je svojim vojničkim umećem i ličnom čašću za života sebi podigao najlepši spomenik.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °