0.4 C
Belgrade

Položen venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas vence na Spomenik sovjetskih ratnih veterana povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

On je podsetio da je prošlo 77 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu te da Beograd odaje poštu i seća se svih onih koji su dali život da danas živimo u slobodnom gradu.

– Ovo je jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji našeg glavnog grada. Na ovom mestu na Avali stradali su u avionskoj nesreći maršal Birjuzov, general Ždanov i delegacija Sovjetskog Saveza koja je direktno učestvovala u akcijama i borbama oslobađanja Beograda. Sve godine na ovom mestu polažemo vence sećajući se ljudi koji su dali svoj život u tragičnoj nesreći, ali i onih koji su dali doprinos da Beograd bude slobodan – rekao je Mladenović.

On je istakao da se u okviru manifestacije „Dani slobode”, koja traje od 18. oktobra do 1. novembra, vezuju dva važna datuma.

– Jedan je pomenuti dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 1. novembar kao dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Pozivam Beograđane da učestvuju u koncertima, priredbama, filmskim projekcijama i drugim manifestacijama koje će na pravi način podsetiti na važnost sećanja i obeležavanja ovako značajnih datuma našeg glavnog grada. Danas su i deca u školama imala priliku da u okviru nastave dobiju informaciju zašto je 20. oktobar važan. Radimo na tome da svi znaju važne datume za naš grad, kao i da na pravi način ovi važni datumi budu obeleženi u našem glavnom gradu – zaključio je Mladenović.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, predstavnici ambasade Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, predstavnici SUBNOR-a i boračkih organizacija.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti