19.6 C
Belgrade

Položen venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

Član Gradskog veća Vuk Mirčetić položio je danas venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Francuske. 

Mirčetić je istakao da Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu budi sećanja na dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Francuske.

– To prijateljstvo se pokazalo kao neraskidivo u brojnim teškim trenucima za našu državu. Sada su odnosi podignuti na nivo strateške saradnje, posebno zahvaljujući ličnim zalaganjima predsednika Vučića i Makrona. Četrnaesti jul je važan za Francusku, kada se obeležava nacionalni praznik. Našim dragim prijateljima želim srećan današnji praznik – poručio je Vuk Mirčetić.

Ambasador Francuske Pjer Košar izjavio je da su Srbija i Francuska snažno vezane za svoju nezavisnost, ali i sposobne da se udružuju, kako bi zajedno branile vrednosti koje dele i onda kada su te vrednosti ugrožene.

– Beograd je jedan od retkih stranih gradova koji je odlikovan Legijom časti zato što je bio jedan od prvih i najslavnijih žrtava Velikog rata, čije stanovništvo, uprkos bombardovanju i neprijateljskoj okupaciji, nije prestajalo da pokazuje nepokolebljivu hrabrost. Takođe je bio veličanstven simbol otpora i pobede herojske nacije – rekao je Košar i istakao da današnja ceremonija predstavlja ukazivanje časti onima koji se svakodnevno zalažu za razvoj i širenje prijateljstva između Srbije i Francuske, a koje je oličeno u sve bližim političkim, ekonomskim, kulturnim i akademskim odnosima. 

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i udruženja građana.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °