13.6 C
Belgrade

Položeni venci i odata počast braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu

Povodom godišnjice oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, član Gradskog veća Grada Beograda Jovan Jokić položio je venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1914–1918. na Novom groblju. Venac je položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, te organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina Velikog rata.

Jovan Jokić je tom prilikom podsetio da je na današnji dan pre 104 godine Beograd oslobođen od Austrougarske u Prvom svetskom ratu.

– Prva armija Vojske Kraljevine Srbije, pod komandom vojvode Petra Bojovića, ušla je u prestonicu mesec i po dana od proboja Solunskog fronta, koji je počeo u noći između 14. i 15. septembra, prešavši šest stotina kilometara. Prvi novembar 1918. godine pamtimo kao jedan od najznačajnijih datuma jer je tada srpska vojska, nakon silnih stradanja i patnje, uspela da svojom junačkom borbom protera i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije. Zato sećanje na ove istorijske događaje ne sme da bledi – naveo je Jokić u izjavi za Beoinfo.

On je naglasio da se današnjeg dana sećamo sa posebnim pijetetom, kojim se pozivaju potomci slavnih predaka da čuvaju uspomenu i svetlu tradiciju na slavne dane.

Spomenik i spomen-kosturnica braniocima Beograda, impozantno delo nastalo po nacrtu ruskog arhitekte i skulptora Romana Verhovskog, visoko bezmalo dvadeset metara, zaštićeno je u sklopu Novog groblja kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
13.7 ° C
14.1 °
11.5 °
73 %
5.7kmh
0 %
Суб
15 °
Нед
6 °
Пон
2 °
Уто
2 °
Сре
-1 °