3.1 C
Belgrade

Položeni venci na spomen obeležje poginulim vazduhoplovcima tokom NATO agresije

Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije 24. marta organizovala je Dan sećanja na stradale u NATO agesiji sa polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim pripadnicima ovog roda vojske na platou ispred zgrade Komande RViPVO u Zemunu.

Vence na spomen-obeležje položili su predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa delegacijom Vojske Srbije, komandant RViPVO general-potpukovnik Duško Žarković sa delegacijom RViPVO, bivši komandant RViPVO general-pukovnik Spasoje Smiljanić i predstavnici udruženja građana.

Tim povodom, u galeriji RViPVO priređena je izložba fotografija poginulim srpskim vazduhoplovcima tokom 20. veka.

Dan sećanja obeležen je i u Batajnici gde je Udruženje boraca rata i ratnih vojnih invalida od 1990-99. Opštine Zemun – Mesni odbor Batajnica organizovalo polaganje venaca na spomen ploču ”Herojima našeg neba” – pukovniku pilotu Milenku Pavloviću i majoru pilotu Zoranu Radosavljeviću, kao i na spomenik u centru Batajnice.

Major pilot Zoran Radosavljević se dobrovoljno javio na borbeni zadatak, a stradao je 26. marta 1999. godine u MiG-29 u borbi sa višestruko nadmoćnijim agresorom. Pukovnik pilot Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999. godine u bici protiv šesnaest NATO aviona. Centralne ulice u Batajnici danas nose njihova imena.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °