2.5 C
Belgrade

Položeni venci na spomenik Karađorđu

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku, član Gradskog veća Vuk Mirčetić položio je danas venac na spomenik Karađorđu na Svetosavskom platou.

– U bogatoj istoriji Beograda i Srbije postoje dani koji zaslužuju da ih pamtimo. Početak oslobođenja Beograda u Prvom srpskom ustanku, koji danas obeležavamo, svakako je jedan od njih. Danas odajemo počast i sećamo se svih naših predaka koji su svoje živote dali u borbi za slobodan Beograd. Slava im – rekao je Mirčetić.

Posle dvoipogodišnje opsade, 12. decembra 1806. godine, najhrabrije čete Miloja Petrovića i Uzun Mirka Apostolovića uspele su da ovladaju beogradskim bedemom kod Sava-kapije, zatim Varoš-kapijom, i najzad Stambol-kapijom, gde je poginuo legendarni vojvoda Vasa Čarapić, komandant Gročanske nahije. Istog dana srpski ustanici su oslobodili beogradsku varoš.

Ustanici su u varoši zatekli veliki ratni plen, a Turci su se zatvorili u gradsku tvrđavu na Kalemegdanu. Beogradski zapovednik Sulejman-paša nije mogao dugo da izdrži opsadu, pa je početkom januara 1807. godine zauzeta i beogradska tvrđava.

U borbi za oslobođenje Beograda učestvovalo je dvanaest hiljada ustanika i dobrovoljaca.

Venac i cveće danas su položili i predstavnici beogradske podružnice Zadužbinskog društva Orašac „Prvi srpski ustanak” i predstavnici Udruženja boraca 6. i 35. ličke divizije Beograd.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °