3.2 C
Belgrade

Položeni venci na spomenik Sibinjanin Janku

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na spomenik Sibinjanin Janku na Zemunskom keju povodom obeležavanja 566. godišnjice opsade Beograda od osmanlijske vojske i velike pobede branilaca predvođenih Janošem Hunjadijem, odnosno Sibinjanin Jankom.

Vence su položili predsednik Beogradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Nebojša Marjanović, kao i Geza Šalamon iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Vesna Vidović je istakla da je Sibinjanin Janko izvojevao veliku pobedu nad turskom vojskom, koja je bila brojčano nadmoćnija.

– Turska opsada Beograda 1456. godine trajala je oko tri nedelje. Turski sultan Mehmed Drugi doveo je pred Beograd veliku vojsku, čiji je cilj bio osvajanje grada, najznačajnijeg južnog ugarskog uporišta, kao i Smedereva, tadašnje prestonice srpskog despota Đurđa Brankovića. Osmansku silu dočekali su odredi koje je prikupio Sibinjanin Janko, uz podršku trupa koje je poslao Đurađ Branković. Nakon velike bitke, turska vojska se povukla i Beograd je bio odbranjen – podsetila je Vesna Vidović.

Nebojša Marjanović je istakao da danas prisustvuje ceremoniji polaganja venaca i u ime Udruženja građana „Sibinjanin Janko”. On je podsetio da je bitka kod Beograda zaustavila prodor Turaka ka Beču i na taj način praktično je odbranila hrišćanstvo.

– Janoš Hunjadi, odnosno Sibinjanin Janko predstavlja i simbol veza između srpskog i mađarskog naroda, danas kada su odnosi dveju zemalja veoma dobri i ekspanzivni. Zahvalan sam Gradu Beogradu i zamenici gradonačelnika Vesni Vidović, koji su ovde sa nama, kako bismo obeležili ovaj važan datum – rekao je Marjanović.

Geza Šalamon je rekao da je danas veliki dan za Beograd, srpsku i mađarsku istoriju, kao i za hrišćanstvo. On je istakao da podnevna crkvena zvona svakodnevno podsećaju na današnji dan odlukom pape Kalista III.

Skupština Grada Beograda donela je Odluku o podizanju spomenika u aprilu 2017. godine, na inicijativu Ambasade Mađarske. Spomenik je postavljen 22. jula 2019, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik Mađarske Janoš Ader.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °