3.2 C
Belgrade

Položeni venci povodom Nacionalnog praznika Francuske

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas, povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ambasador Republike Francuske Pjer Košar kao i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vidovićeva je tom prilikom čestitala svim građanima Francuske Nacionalni praznik i podsetila na prijateljske odnose naše dve zemlje.

– Prijateljstvo Francuske i Srbije je tradicionalno, a naša dva naroda spaja  zajednička istorija i savezništvo. Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu je svedok tog dubokog prijateljstva i simbol zajedničke borbe za slobodu, ali on istovremeno podseća i na obavezu da to prijateljstvo čuvamo i razvijamo i u budućnosti. Naši odnosi stalno napreduju i Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera. Sigurna sam da ćemo u vremenu koje je ispred nas pokazati još veće zajedništvo i prijateljstvo koje decenijama gaje narodi Srbije i Francuske. Sloboda, jednakost i bratstvo neprolazne su vrednosti koje baštine obe zemlje i naš zadatak je da ih očuvamo u sadašnjem svetu punom izazova – rekla je zamenica gradonačelnika. 

U Francuskoj se 14. jul obeležava kao nacionalni praznik i podsećanje na pad Bastilje tokom Francuske revolucije 1789. godine. Tog datuma u Parizu narod je zauzeo zloglasni zatvor Bastilju, simbol monarhije, i taj dan smatra se početkom Francuske revolucije, događaja koji je predstavljao prekretnicu u evropskoj istoriji.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °