12.4 C
Belgrade

Položeni venci povodom obeležavanja 108. godišnjice Kolubarske bitke

Centralnom državnom manifestacijom danas je u Lazarevcu obeležena 108. godišnjica slavne Kolubarske bitke. Vence u kripti Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija i na Spomenik srpskom ratniku položili su član Gradskog veća Jovan Jokić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević. Počast stradalima u jednoj od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu odali su i predstavnici resornih ministarstava, Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Jovan Jokić je u izjavi za Beoinfo podsetio na važnost sećanja na ovu herojsku bitku i poručio da je naš narod uvek bio na strani pobednika, čime treba da se ponosi.

– Mlade generacije treba da uče o našoj slavnoj prošlosti. Na ovom mestu pohranjeni su posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih boraca, a to mnogo govori o veličini našeg naroda. Hram Svetog velikomučenika Dimitrija sagrađen je na mestu spomen-kosturnice, koja predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja – rekao je Jokić.

Ministar Selaković je podsetivši na istorijske podatke iz perioda Kolubarske bitke naglasio da se danas pred hramom klanjamo našim precima koji su nas naučili da sloboda i mir nemaju cenu. 

– Naučili su nas da slobodu i mir čuvamo i da danas posle 108 godina od Kolubarske bitke Srbija zna da mora da bude promišljena, da vodi politiku koja čuva i brani mir, stabilnost i slobodu svoga naroda. S ponosom i poštovanjem se sećamo naših hrabrih predaka koji su se za istu takvu Srbiju borili pre nešto više od jednog veka. Naši preci su nam ostavili najveći dar, dali su nam slobodu, na nama je da slobodu čuvamo i da našoj deci i budućim generacijama u amanet ostavimo Srbiju poštovanu, jaku, stabilnu, uvaženu i svetu, koja će uvek čuvati svoj narod ma gde se on nalazio – poručio je Selaković.

Bojan Stević naveo je da se na današnji dan slavi velika pobeda običnog srpskog vojnika, domaćina, seljaka, koji je vođen generalom, a kasnije vojvodom Živojinom Mišićem. 

– Ovo je prilika da se prisetimo svih strahota rata i da iz toga izvučemo pouke za naše dalje postupke. Kolubarska bitka i hram sa spomen-kosturnicom nas obavezuju da čuvamo uspomenu na herojstvo, žrtvu i ljubav prema slobodi. Slobodu moramo čuvati, hvala im – istakao je Stević.

Spomenik srpskom ratniku podignut je 1994. godine na 80. godišnjicu Kolubarske bitke. Autor spomenika je srpski vajar Dragan Nikolić, a na postamentu piše „Za kralja i otadžbinu sa verom u Boga. Slava srpskim ratnicima 1912–1918”.

beogradski.rs / GO Lazarevac

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °