13 C
Belgrade

Položeni venci stradalim vojnicima u Petrovčiću

Danas su na Spomen obeležju u Petrovčiću položeni venci i odata počast starijem vodniku Slobodanu Smiljaniću i vojniku Goranu Gajiću, herojima koji su svoje živote izgubili 18. aprila 1999. godine, braneći otadžbinu u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije.

Vence i cveće položile su porodice nastradalih boraca, predstavnici Vojske Republike Srbije, Gradske opštine Surčin, Mesne zajednice Petrovčić i udruženja boraca rata sa teritorije opštine Surčin.

Cveće je položeno i na biste poginulih vojnika koje se nalaze u OŠ “Dušan Vukasović-Diogen” u Petrovčiću, nakon čega su učenici škole izveli prigodan program za obeležavanje današnjeg događaja.

Slobodan Smiljić je rođen 29. juna 1974. godine u Beogradu. Nakon osnovne škole, odlazi na školovanje u Srednju vojnu školu RV i PVO na aerodromu Rajlovac kraj Sarajeva, gde završava PVO smer. 1993. godine započinje vojničku karijeru na osmatračkom radaru P-15 u 5. raketnom divizionu. Pet godina kasnije prelazi u komandnu bateriju 250. raketne brigade PVO i biva postavljen na dužnost komandira odeljenja u toj jedinici. Na toj dužnosti ga je zatekla i NATO agresija na našu zemlju. 18. aprila 1999. godine sa svojom jedinicom nalazio na borbenom položaju kod sela Petrovčić. Direktan pogodak antiradarske rakete u radarsku kabinu, usmrtio je Slobodana Smiljića i vojnika Gorana Gajića koji je sa njim bio na dužnosti. Sahranjen je dva dana kasnije na groblju Orlovača u Beogradu. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti.

Goran Gajić je rođen u 12. januara 1971. godine u Beogradu. Nakon završene Srednje birotehničke škole, 1991. godine odlazi na odsluženje vojnog roka u Zadar i tamo biva obučen za operatora na osmatračkom radaru P-15 raketnog sistema Neva. Uoči početka NATO agresije na našu zemlju, Goran je privodio kraju studije na Pravnom fakultetu BU. Odazvavši se na poziv za mobilizaciju, Goran biva raspoređen u 250. brigadu PVO upravo na dužnost za koju se obučio tokom služenja vojnog roka osam godina ranije. 18. aprila 1999. godine njegova jedinica se nalazila na borbenom položaju kod sela Petrovčić. U 2 sata i 25 minuta je na zaslonu radarskog ekrana uočio nalet letelica i trenutak lansiranja protivradarske rakete. Nije stigao da napusti vozilo. Direktan pogodak rakete u radarsku stanicu mu je oduzeo život. Sahranjen je na groblju Lešće 20. aprila 1999. godine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °