6.2 C
Belgrade

Pomoć za izbeglice iz Ukrajine

Zemunsko povereništvo za zbrinjavanje izbeglih i prognanih lica je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Međunarodnom humanitarnom organizacijom „Jezuitski servis za izbeglice” (JRS) i lokalnim Savetom za migracije opštine Zemun organizovalo 21. februara podelu bankovnih platnih kartica za izbeglice iz ratom zahvaćene Ukrajine, saopšteno je iz Gradske opštine Zemun. 

Na evidenciji u Zemunu je 13 prijavljenih porodica iz Ukrajine i ovo nije prva pomoć koja dolazi iz nevladinog sektora, a u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za ovu kategoriju lica obezbeđeno je učenje srpskog jezika, a pomoć porodicama – platne kartice, uručio je član Veća Gradske opštine Zemun i predsednik Opštinskog saveta za migracije Boško Radovanović sa predsednikom JRS-a za Srbiju Miodragom Živkovićem. 

Bila je ovo nova prilika da se izbeglice iz Ukrajine izjasne o uslovima i vrsti potreba koje imaju, te o problemima sa kojima se susreću, kako bi se zajednički i u hodu rešavali u što kraćem roku. 

Prema podacima Komesarijata, u toku 2022. godine u Srbiju je ušlo 127.000 Ukrajinaca, a već u novembru ih je bilo samo 5.800, uključujući i decu, ili manje od 200 porodica, što ukazuje na to da smo samo privremena destinacija.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °