4 C
Belgrade

Posle tri decenije, Beograd dobio direktnu avio-liniju za Čikago

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas ponovnom uspostavljanju leta nacionalne avio-kompanije „Er Srbija” za Čikago, koji su ozvaničili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil.

– Ovo je važan i veliki dan za nas, ovde ima mnogo novinara koji nisu ni rođeni kada je prestao da postoji let između Beograda i Čikaga pre 31 godinu. Danas je „Er Srbija” jedina kompanija u regionu kojom možete da letite u dva velika američka grada: Njujork i Čikago. Ne postoji ni bolja kompanija, niti bolji grad za vezu sa SAD. Ako pogledate satnicu za poletanje aviona, razumećete da on stiže u Čikago u najbolje vreme – rekao je Vučić.

On je zahvalio američkim partnerima što su „Er Srbiji” i u Njujorku i u Čikagu omogućili najbolje moguće uslove i što naša kompanija može da zadovolji interes svih ljudi iz regiona, da im obezbedi sigurnost, udobnost i veoma brz prevoz.

– Od Čikaga do Beograda leti se manje od deset sati, a od Beograda do Čikaga nešto manje od jedanaest sati. To je neverovatna ušteda u vremenu, kada nema presedanja, a osam hiljada kilometara pređete za tako kratko vreme – istakao je Vučić.

On je dodao da je let Čikago–Beograd popunjen sve do 3. juna, a da za let Beograd–Čikago ima još mnogo mesta. Podsetio je i da je Srbija sa SAD pre deset godina imala trgovinsku razmenu od 400 miliona, a danas 1,3 milijarde uprkos velikoj udaljenosti. Konstatovao je da to jesu neki uspesi, ali da veruje da trgovinska razmena sa SAD može i mora biti mnogo veća.

Naveo je da linija sa Čikagom povezuje Srbe sa Srbima, našu ogromnu dijasporu, naše divne ljude koji žive u središnjem delu SAD, ali koji će da imaju dobru konekciju i prema Kanadi.

– Osim što će povezati Srbe sa Srbima, ovo će nas povezati i sa američkim narodom. Naučićemo više o SAD, a verujem i oni o nama. Velika stvar za Beograd i Srbiju jeste što ni u jedan od tih velikih gradova, u koje smo uvek bili zagledani, sada više ne moramo da idemo preko Frankfurta, Minhena, Beča ili Istanbula. Možemo da idemo iz Beograda. Ogroman je to uspeh za nas i „Er Srbiju”, čestitam vam na tome – poručio je predsednik Srbije.

„Er Srbija” je u prva četiri meseca ove godine oborila sve rekorde. Ostvareno je preko devet miliona evra profita, a na računu u ovom trenutku ima 177 miliona evra, precizirao je Vučić, a preneo Tanjug.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °