-4 C
Belgrade

Poslovni dijalog Sankt Peterburga i Srbije

Član Gradskog veća Vuk Mirčetić prisustvovao je danas Poslovnom forumu „Sankt Peterburg i Srbija: perspektive trgovinske i ekonomske saradnje”, koji je organizovala Privredna komora Srbije. Skupu je prisustvovao i sekretar za privredu Nikola Kožović.

Poželevši dobrodošlicu delegaciji Sankt Peterburga, koju predvodi Jevgenije Dmitrijevič Grigorjev, član Vlade ovoga grada i predsednik Komiteta za spoljne veze, Mirčetić je podsetio da Beograd i Sankt Peterburg imaju veoma dobre kulturne ali i poslovne veze.

– Mi te dobre odnose vidimo danas u praksi i to je veoma dobra šansa da se još više povežu naši predstavnici. Podaci koji govore o tome koliko naše dve države sarađuju su impozantni i siguran sam da će i ovaj skup dokazati da postoje kako tradicionalno prijateljske tako i dobre poslovne veze između naša dva grada koje će se nastaviti i u budućnosti – kazao je Mirčetić, pozvavši učesnike i predstavnike kompanija iz obe zemlje da u skladu sa svojim interesima uspostave ili prošire dosadašnju saradnju.

Sekretar za privredu Nikola Kožović je istakao da ovaj sekretarijat u okviru svoje nadležnosti obavlja poslove koji se odnose na razvoj privrede, turizma i vodoprivrede, kao i da je u njegovoj nadležnosti pružanje podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

– To činimo tako što donosimo programe i sprovodimo projekte za unapređenje opšteg okvira za privređivanje i zapošljavanje, jer jačanjem privrede i podizanjem kapaciteta privrednih subjekata podstičemo i izvoz i umrežavanje sa inostranim kompanijama. Grad Beograd je zajedno sa Republikom Srbijom osnovao Naučnotehnološki park Beograd, koji pruža podršku startap i rastućim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga. Kompanije članice NTP Beograd razvijaju više od 150 inovativnih proizvoda i usluga, zapošljavaju više od 1.300 visokoobrazovanih osoba i izvoze u više od 40 zemalja sveta. Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za privredu, u regulatornom smislu predlaže uspostavljanje saradnje kroz „softlending” za otvaranje novih tržišta za naše firme u Rusiji. Pozivamo ruske kompanije da šalju upite kako bi ih povezali sa firmama u Srbiji – rekao je Kožović.

On je podsetio i da je u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda održana promocija Beograda u Sankt Peterburgu, za oko 50 predstavnika turističkih agencija, organizatora putovanja i medija na kojoj su predstavljene najvažnije kulturne, istorijske i turističke znamenitosti Beograda i Srbije, kao i da je dogovorena zajednička promocija novih turističkih programa, promocija, manifestacija i međusobno učestvovanje u organizaciji događaja.

Skup o poslovnoj saradnji između dva grada pozdravili su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i Trgovinskog predstavništva Rusije, a pored predstavljanja kompanija iz Sankt Peterburga i Beograda, organizovani su i „B2B” sastanci zainteresovanih o mogućnostima trgovinsko-ekonomske saradnje.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
-4 ° C
-3.2 °
-6.3 °
95 %
2.1kmh
0 %
Пон
3 °
Уто
7 °
Сре
5 °
Чет
2 °
Пет
4 °