18.6 C
Belgrade

Postavljanje skulpture ,,Sloboda“

U susret predstojećem festivalu ,,Sofest“ imamo zadovoljstvo da vam najavimo postavljanje skulpture koja će predstavljati repliku čuvene statuete ,,Sloboda“.

,,Sofest“ je najpoznatija tradicionalna kulturna manifestacija naše opštine i regiona, i jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Republici. Davne 1973.godine kada Savet festivala donosi odluku da ,,Slobodarske filmske svečanosti“ postanu međunarodni festival, nagrada festivala postaje statueta ,,Sloboda“, rad vajara Miodraga Živkovića, koju dodeljuje Veće narodnih heroja.

Statueta je ubrzo postala simbol Festivala, manifestacije čiji je moto bio sloboda i humanizam u najširem smislu. U godinama koje slede ovu počasnu nagradu dobijaju mnogi domaći i inostrani umetnici kao što su: Lordan Zafranović, Vitorio Gasman, Krsto Škanata, Iv Montan, Nina Ruslanova, Genadij Gabrun, Mira Furlan, Goran Paskaljević, Mirjana Joković, Lazar Ristovski, Branka Katić, Velimir Bata Živojinović, Ana Sofrenović, Dragan Bjelogrlić, Olivera Katarina, Marko Nikolić i mnogi drugi.

Nagrada je dodeljivana za najbolji film, najboljem glumcu i glumici. Od 2016. godine počasna statueta ,,Sloboda“ dodeljuje se kao Specijalna nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, a prvi njen laureat je bio jedan od najplodnijih srpskih direktora fotografije i reditelj Božidar Bota Nikolić.

Statueta je izrađena od bronze, na postamentu od mermera, visoka je četiri metra i ubuduće će krasiti plato ispred Centra za kulturu Sopot. Svojom lepotom i simbolikom statueta ,,Sloboda“ će podsećati na duh kojim Festival odiše od svog začetka.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
broken clouds
18.6 ° C
19.2 °
17.6 °
40 %
0.9kmh
75 %
Пон
18 °
Уто
22 °
Сре
26 °
Чет
28 °
Пет
27 °