9.3 C
Belgrade

Postignut dogovor JP „Srbijašume“ i peletara: Peleta će biti dovoljno za sva domaćinstva

Utvrđeno je da trenutna proizvođačka cena peleta iznosi 250 evra s drvnim sortimentima isporučenim iz „Srbijašuma“.

JP „Srbijašume“ će do 1. jula postići dinamiku proizvodnje i isporuke planiranih drvnih sortimenata, čime će se stabilizovati proizvodnja peleta, a planirana proizvodnja drvnih sortimenata ovog preduzeća u potpunosti će podmiriti potrebe proizvođača peleta, te će na domaćem tržištu Srbije biti peleta u dovoljnoj količini.

Ovo su najvažniji zaključci sa jučerašnjeg sastanka koji je održan na inicijativu više proizvođača peleta koji imaju zaključene ugovore o kupovini drvnih sortimenata sa JP „Srbijašume“.

Osim toga, utvrđeno je da trenutna proizvođačka cena peleta iznosi 250 evra sa drvnim sortimentima isporučenim iz JP „Srbijašume“, a da će se korekcija cene vršiti u situaciji promene cene inputa koji učestvuju u proizvodnji.

– Od Vlade RS zahtevaće se ograničavanje marži trgovcima peletom, a dogovoreno je da takav predlog iznese v. d. direktora JP „Srbijašume“ Igor Braunović sa predstavnicima inicijative za formiranje Udruženja peletara Srbije.

Na sastanku su prisustvovala 42 proizvođača peleta, koji u proizvodnim pogonima imaju više od 1.000 zaposlenih radnika, a proizvode oko 250.000 tona peleta, što zadovoljava godišnju potrebu za oko 80.000 domaćinstava u Srbiji.

Predložen set mera

U razgovoru sa v. d. direktorom JP „Srbijašume“ Braunovićem peletari su istakli da imaju razumevanja vezano za proizvodnju u tekućoj godini, uzimajući u obzir da vremenske prilike nisu dozvoljavale planirane radovi na seči i privlačenju.

– Skoro do kraja aprila i početka maja beležene su temperature u minusu, posebno na većim nadmorskim visinama, kao i velika količina atmosferskih padavina (sneg, susnežica, kiša). Takođe, nedostatak radne snage, stručnih kapaciteta angažovanih radnika na poslovima seče i privlačenja drvnih sortimenata, kao i propisane odredbe Zakonom o šumama, koje u celosti regulišu rad javnog preduzeća, a koje su delimično u koliziji sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, doveli su do otežane proizvodnje, a samim tim i isporuke drvnih sortimenata – naveli su oni.

Nakon toga izneli su niz predloga sa ciljem unapređenja dalje saradnje, a direktor Braunović se obavezao da će u direktnom razgovoru sa predstavnicima Vlade RS i te predloge prezentovati.

Takođe, postignut je dogovor da se u narednom periodu minimalno jednom mesečno održavaju zajednički sastanci.

Inicijativni odbor za formiranje Udruženja peletara zaključio je da će planirana proizvodnja u celosti podmiriti potrebe domaćeg tržišta, kao i da su neopravdano od dela javnosti izloženi neosnovanim kritikama, te da su izričito protiv monopola koje pokušavaju pojedini proizvođači da uspostave u pogledu nabavke sirovina. Oni su istakli da dogovorena cena neće rasti ukoliko ne dođe do rasta inputa koji učestvuju u proizvodnji.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °